Slotoffensief pulskorvisserij: ''spookverhalen zijn zwaar overdreven''

URK • Ma 15 januari 2018 | 21:30 • Maandag 15 januari 2018 | 21:30
Een laatste poging om tegenstanders over de streep te krijgen. Dat was het doel van de pro-pulskorbijeenkomst van maandagavond in het Europees Parlement in Straatsburg. De bijeenkomst werd gehouden door Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie. 

Een van de sprekers op de bijeenkomst was Adriaan Rijnsdorp. Hij is visbioloog en werkt als pulsonderzoeker bij de Wageningen Universiteit. Volgens hem is er maar één conclusie mogelijk: pulskor moet gelegaliseerd worden. "Er is een aantal dingen die we nog niet weten maar we zijn druk bezig om de effecten op het ecosysteem grondig te onderzoeken", zegt Rijnsdorp. ''Maar de spookverhalen die in de wereld zijn ingeslingerd zijn zwaar overdreven.''

"Tegenstanders pulskor verspreiden nepnieuws"
Onzinverhalen van tegenstanders dreigen volgens EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik van het CDA de Nederlandse pulsvisserij de nek om te draaien. "Op basis van nepnieuws heeft zich een monsterverbond van protectionisten, activisten, extreemrechts en extreemlinks in dit parlement gevormd om de doodsteek toe te dienen voor vissersplaatsen als Urk, Den Helder, Scheveningen, Stellendam en een enorm deel van de Nederlandse kottervloot."

Elektrocutie
Zo beweerde een milieuorganisatie dat de vis die gevangen wordt door middel van schokjes bij de netten, feitelijk geëlektrocuteerd worden. Uit beelden die door Raymond van der Werf uit Den Helder zijn gemaakt aan boord van een puls-kotter blijkt dat alle gevangen vis nog leeft op het moment dat het aan boord komt.

Boze vissers
In de zaal zaten naast Europarlementariërs ook vissers uit Frankrijk en Groot Brittannië. Zij zijn woest op de Nederlandse vissers en stelden kritische vragen aan de pro-pulskorgroep. Paul Lines is visser in Groot Brittannië en lobbyt tegen de pulskor. "We visten naar alle tevredenheid met de boomkor, maar sinds er pulsvissers zijn vangen wij steeds minder."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel