Storm: Situatie op de weg weer normaal

Flevoland 18 januari 2018
De storm heeft donderdag veel problemen veroorzaakt in Flevoland. Op de snelwegen zijn vrachtwagens omgewaaid en verkeersborden dubbel geklapt. Tot een uur of 14:00 in de middag gold code rood. De provincie adviseerde mensen om niet de weg op te gaan en verder riep de politie op om alleen 112 te bellen bij noodgevallen. Het treinverkeer ligt in Flevoland plat.

Een overzicht van de problemen op de weg en het water:

Afsluitingen van wegen en brug
De N50 tussen Ens en Kampen was geruime tijd dicht vanwege een gekantelde vrachtwagen. Hierdoor ontstond een file van zo'n 3 km lengte. Rond 15:20 uur werd de weg weer vrijgegeven. 

Ook de Ketelbrug werd donderdag tijdelijk afgesloten, maar de brug is inmiddels weer toegankelijk voor het verkeer. Vanwege de harde wind was het te gevaarlijk om de brug te passeren. De afsluiting gold zowel voor de snelweg als de parallelweg.

Op de A6 tussen Emmeloord en de Ketelbrug kantelden donderdagochtend drie vrachtauto's. Ook voor de Hollandse Brug bij Almere kantelde een vrachtauto. In verband hiermee waren op de A6 richting Muiderberg 2 rijstroken afgesloten.

Verhaal gaat verder onder de Tweets 

 

Een dichte dijk
De dijk Lelystad-Enkhuizen was een groot deel van de dag dicht voor al het verkeer. Volgens de provincie was er door de storm veel rommel op de weg beland. Rond 17:00 uur werd de dijk weer opengesteld.Stremmingen voor het vaarverkeer
Bruggen en sluizen in Flevoland werden tot 14:00 uur niet bediend.

Vanwege het snel stijgende waterpeil werd rond 11:30 uur de balgstuw bij de Ramspolbrug opgeblazen. Deze opblaasbare waterkering beschermt het achterliggende gebied. Volgens Rijkswaterstaat werd rond 13:30 uur bij de Balgstuw het hoogste waterpeil ooit gemeten. De balgstuw loopt inmiddels weer leeg. De scheepvaart blijft nog zeker tot vrijdagochtend gestremd. Haven Urk  
Volgens de havenmeester is de situatie in de Urker haven nog onder controle. Vanwege de windrichting was voorspeld dat de Urker haven het donderdag opnieuw zwaar te verduren zou krijgen. Alle boten zijn volgens de havenmeester nagelopen. De VerhalenArk, die twee weken geleden op drift raakte, ligt nog in de haven. De boot is stevig vastgezet zodat hij op zijn plek blijft liggen. 

Door de zware windstoten vaart ook de veerpont tussen Zeewolde en Horst niet. De hele dienstregeling ligt voorlopig stil, omdat het niet veilig is volgens de pont.

Schip op drift
In de Batavia Haven in Lelystad raakte het zeilschip Bounty op drift. Met hulp van de KNRM kon het schip weer worden vastgelegd.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer