Dode vogels door harde wind

FLEVOLAND • Do 18 januari 2018 | 14:45 • Donderdag 18 januari 2018 | 14:45
Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben donderdag last van de storm gehad. Vooral vogels hebben moeite met navigeren in extreme weersomstandigheden. Op de weg langs de IJsselmeerdijk lagen veel dode aalscholvers. Sommige waren zichtbaar aangereden, andere zijn waarschijnlijk bezweken door de harde wind.

De edelherten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen zochten vooral beschutting bij elkaar. Boswachter Hans-Erik Kuypers bij Staatsbosbeheer zegt dat er geen dieren zijn omgekomen. "Dieren hebben een zesde zintuig. Woensdag waren de meeste vogels al verdwenen en alle andere dieren zochten alvast beschutting".

In en rondom de Oostvaardersplassen zijn een groot aantal bomen omgewaaid. Dat heeft vooral te maken met de essentaksterfte. Zieke essen zijn niet goed bestand tegen harde wind. De schimmel zorgt ervoor dat de bomen verzwakken en uiteindelijk sterven.

Schade 
De schade van de storm wordt nu langzaam geïnventariseerd. Kapotgewaaide daken, een reusachtige reclamezuil in Almere die naar beneden is gekomen en veel omgewaaide vrachtwagens. De storm heeft flink huisgehouden in Flevoland.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel