Gemeente moet flink investeren in oude wijken

ALMERE • Do 18 januari 2018 | 16:20 • Donderdag 18 januari 2018 | 16:20
De gemeente Almere moet de komende jaren flink investeren in groot onderhoud in bestaande wijken. Dat staat in de 'Staat van de Stad 2017', een rapport dat het college van B en W heeft gemaakt. Daarin wordt beschreven hoe Almere er nu voor staat en wat de komende tien jaar nodig is om de kwaliteit van de leefomgeving op peil te houden.

Het rapport is bedoeld voor toekomstige bestuurders
Over twee maanden worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Daarna wordt een nieuw college van B en W samengesteld. Volgens wethouder Frits Huis is het rapport bedoeld voor toekomstige bestuurders van de stad. Het biedt hen een overzicht van zaken die de komende tien jaar opgepakt moeten worden.

Ernstige grondverzakkingen
Ongeveer 30.000 woningen om de gemeente stammen uit de jaren zeventig en tachtig. Die hebben onderhoud nodig. Ook kampen verschillende wijken met ernstige verzakkingen van de bodem. Dat moet aangepakt worden. 

In de Regenboogbuurt is onlangs als gevolg van de bodemdaling een gaslek bij een woning geconstateerd. De hoofdgasleiding is verzakt. Bij zo'n zestig woningen worden in de komende weken daarom de gasleidingen aangepast. De werkzaamheden gaan volgens de wethouder maandag van start. 

Wethouder wil meer geld voor onderhoud
Huis meent dat het budget voor onderhoud te krap is. "Toen ik vier jaar geleden als wethouder begon, was er een structureel tekort. Er is meer geld vrijgemaakt maar ik heb ook maatregelen moeten nemen om met het budget uit te komen. Ik moet zeggen dat we hier en daar wel heel dicht bij de ondergrens zijn gekomen." De wethouder pleit er dan ook voor dat het budget voor de komende vier jaar verder wordt verhoogd.

Vergrijzing komt er aan
Almere zal in de toekomst te maken krijgen met de vergrijzing. Volgens Huis is het verstandig dat bestuurders van de stad nu al oplossingen bedenken voor problemen die de vergrijzing met zich meebrengt. "Als je een buurt nou renoveert of een nieuwe wijk bouwt, is het verstandig dat je er een zorgplek realiseert waar ouderen straks terecht kunnen".
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel