CNV Vakmensen: onderzoek naar gekantelde vrachtwagens

FLEVOLAND • Do 18 januari 2018 | 19:43 • Donderdag 18 januari 2018 | 19:43
CNV Vakmensen wil weten hoe het kan dat vrachtwagenchauffeurs donderdag ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Tientallen vrachtwagens zijn door de harde wind omgewaaid. Ook op de A6 en N50 kantelden er meerdere wagens. 

"Code rood is er niet voor niks. Ik vind het verbazingwekkend dat ondanks alle waarschuwingen zoveel vrachtwagens op de weg zaten, met alle risico’s van dien", reageert CNV bestuurder Tjitze van Rijssel.

Werkgevers dwongen chauffeurs
Uit een enquête van CNV Vakmensen onder de chauffeurs blijkt dat veel vrachtwagenchauffeurs hun werkgevers gewoon moesten gaan rijden tijdens de storm. Dat zegt bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. "Veel chauffeurs kregen te horen 'joh, geen gelul, je gaat gewoon de weg op'. Dat ze gedwongen werden om te rijden, daar ben ik er wel heel chagrijnig over", aldus Van Rijssel.

Geen storminstructies
Uit de enquête blijkt dat veel chaufeurs geen enkele instructie hebben gekregen over wat ze moeten doen bij code rood. Nadat code rood was afgegeven, nam 70 procent van de werkgevers geen contact op met de chauffeurs.

Buitenlandse chauffeurs
Veel omver gewaaide vrachtwagens kwamen uit het buitenland. Volgens Van Rijssel hebben de buitenlandse chauffeurs de stormwaarschuwing gemist. Hij pleit voor borden boven de weg die bij extreme weersomstandigheden een rijverbod voor vrachtwagens kunnen aangeven.

Reactie minister
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat ook onderzoeken waarom vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Van Nieuwenhuizen wil hierover in gesprek met de transportsector om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om dit in de toekomst te voorkomen.

[https://twitter.com/Stefanuzz/status/954070593996980227]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel