Stormschade in Flevoland: mijd het bos in het weekend

FLEVOLAND • Vr 19 januari 2018 | 10:22 • Vrijdag 19 januari 2018 | 10:22

Na de storm van donderdag doen fietsers en wandelaars er goed aan om het bos te mijden. Dat advies geven zowel Staatsbosbeheer als de gemeente Zeewolde, waar de natuur een behoorlijke klap kreeg.

De schade die de wind aan bomen heeft toegebracht kan zorgen voor vallende takken met mogelijk fatale afloop, zegt Staatsbosbeheer. Daarom worden die takken ook wel 'weduwemakers' genoemd.

Horsterwold en Reve-Abbertbos
In Flevoland kregen vooral het Horsterwold bij Zeewolde en het Reve-Abbertbos bij Dronten het zwaar te verduren tijdens de storm. Daar zijn relatief veel bomen omgevallen. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer gaat het vooral om fijnsparren, omdat de wortels van deze bomen dicht onder de oppervlakte liggen.

Tekst gaat verder onder de tweet

[https://twitter.com/gemzeewolde/status/954315150818992129]

Volgens Staatsbosbeheer zijn boswachters tot begin volgende week druk bezig de wegen en paden weer vrij te maken. Harco Bergman, boswachter in het Kuinderbos in Noordoostpolder, liet al weten aan de bak te gaan met zaag en tractor om de boel op te ruimen.

Tekst gaat verder onder de tweet
[https://twitter.com/BoswachterHarco/status/954040322299920384]


Dak van woning
Behalve boswachters, was ook de brandweer druk. Volgens een woordvoerder kwamen er in totaal 140 meldingen binnen over stormschade. Dat was vooral in Almere het geval, daar kwamen ruim 80 meldingen binnen. Waaronder van een woning in Almere waar het dak van af waaide. Dat gebeurde aan de Bette Davisstraat.

Bij dit huis in de Filmwijk lijkt het huis geen dak meer te hebben. Verslaggever Ingrid Kupers nam een kijkje en sprak met buurtbewoners. Het huis heeft nog wel een betonnen dak, maar de dakbedekking en isolatie is volledig weggewaaid. Op het moment dat dat gebeurde, was de bewoner niet thuis. Een buurtgenoot belde de bewoner gelijk op met de mededeling om zo snel mogelijk naar huis te komen.

Dak van loods
Ook drie huizen in de Muziekwijk raakten beschadigd door een afgewaaid dak. Het dak van een loods achter de Jacques Brelweg liet los door de harde wind en vloog vervolgens tegen drie naastgelegen woningen aan. Verslaggever Ingrid Kupers sprak met een van deze gedupeerden.

"Ik was boven op de eerste verdieping en ik hoorde een keiharde knal", vertelt ze. Vervolgens ging de Almeerse naar beneden en trof daar haar buurvrouw bij de deur aan die vertelde dat het hele dak van de loods eraf lag. De bewoonster baalt van de schade, maar is allang blij dat er geen gewonden zijn gevallen. "Ik loop heel vaak naar achteren naar de loods en voor hetzelfde geld had ik daar gelopen. Nou dat had ik niet overleefd, denk ik"

Eeuwenoude scheepswrak IJsselkogge
Ook in Lelystad Haven was het onrustig. Onder meer bij het conserveringsstation van de IJsselkogge, het eeuwenoude scheepswrak. Het station ligt bij Stichting Batavialand en het was even de angst of het dak het wel zou houden. Een dag later blijkt het allemaal wel mee te vallen, zegt directeur Hans Maris. Al leek dat van een afstand misschien niet zo.

Omwonenden zagen volgens Maris kleppen in het dak opengaan en vreesden dat dat slecht nieuws was. Maar die kleppen horen open te gaan met harde wind, legt Maris uit. Wel is een van deze kleppen stuk gegaan en wordt vrijdag gemaakt. Dat is belangrijk, omdat deze klep een belangrijk effect heeft op het klimaat. Een precair onderdeel als straks de conservering van de IJsselkogge van start gaat.

Schade aan kassen tuinders
De storm die donderdag over het land raasde trof ook de landbouwsector, waaronder glastuinbouwbedrijven. Volgens brancheorganisatie LTO Glaskracht is er sprake van honderden gevallen, verspreid over heel Nederland. Bij de zwaarst getroffen tuinders vielen honderden kapotte ruiten op de gewassen, zegt LTO. Voor zover bekend zijn er in Flevoland geen ernstige incidenten geweest. Wel laat LTO weten dat in ieder geval in Noordoostpolder bij veel telers ruiten van kassen zijn gesneuveld, maar dat gaat om 1 tot 20 ruiten per teler.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel