Franse vissers blokkeren havens uit protest tegen pulskor

URK • Do 25 januari 2018 | 12:39 • Donderdag 25 januari 2018 | 12:39
Franse vissers hebben donderdag blokkades opgeworpen bij de havens van Calais en Boulogne-sur-Mer. De vissers voeren actie omdat ze willen dat de Franse overheid een stevig standpunt inneemt tegen pulskorvisserij. 

Volgens diverse Engelse en Franse media worden bij Calais veerboten tegengehouden door de vissers en liggen er bij Boulogne brandende autobanden op de weg om het verkeer tegen te houden. 

Concurrentie
Onlangs sprak het Europees Parlement zich uit voor een verbod op de pulsvisserij. Een zware slag voor de Nederlandse en Urker pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de technologie. Bij Franse vissers daarentegen ging de vlag uit vanwege de uitspraak. Ze vinden pulskor een oneerlijke vorm van concurrentie voor kleinere vissers. 

Lobby
Ondanks de uitspraak van het Europees Parlement willen de Franse vissers dus ook een geluid horen van Parijs. In Nederland wordt ondertussen druk gepraat om het verbod tegen te gaan. Zo gingen vertegenwoordigers van de pulskorvisserij afgelopen maandag op bezoek bij verantwoordelijk minister Carola Schouten om te praten over het aanstaande verbod.

Vissersbond 
Door de actie van donderdag wordt ook een sluis bij Boulogne geblokkeerd die veel door Nederlandse vissers wordt gebruikt, zegt de Nederlandse Vissersbond. "Door deze Franse blokkade is het voor Nederlandse vissersschepen die de visserijtechniek flyshoot gebruiken onmogelijk om de vangst aan wal te brengen", aldus de bond. 

"Actie om niets"
Eén van deze gedupeerden is visser Wubbo Pasterkamp van de UK 145. Hij zit vast achter een  sluis bij Boulogne-sur-Mer. Een dag niet vissen kost hem zo'n 10 tot 15.000 euro. "Dit is gewoon belachelijk", zegt Pasterkamp. "Schepen vasthouden om actie voeren en een statement te maken, om niets eigenlijk. Het berust op halve waarheden en halve feiten. Het draait uiteindelijk gewoon om geld", zegt de visser. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de blokkade weer wordt opgeheven. Pasterkamp is toegezegd dat het donderdagavond zou zijn, maar hij heeft ook geluiden gehoord dat de vissers tot vrijdag willen doorgaan. 
 

Beelden van de blokkade bij Boulogne-sur-Mer van het Franse dagblad Le Parisien: 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel