Rechtszaak tegen vlogger Snapking uitgesteld

Almere 31 januari 2018
De politierechter in Zwolle heeft de zaak tegen de Almeerse vlogger SnapKing uitgesteld. De man die verdacht wordt van belediging van iemand met het Down-syndroom verscheen niet in de rechtszaal. Hij had pas een dag eerder een advocaat ingeschakeld. Die heeft onvoldoende tijd gehad voor de voorbereiding.

Het slachtoffer van 37 jaar werkt in een beschermde werkomgeving, een supermarkt in zijn woonplaats Zwolle. In 2015 werd hij lastig gevallen door iemand die hem nariep en zijn ontdane reactie filmde. Het filmpje verscheen eerst op het YouTube-kanaal van de vlogger en daarna ook op de website Dumpert. Het zou een hype onder scholieren zijn geweest.

De man was met zijn ouders naar de rechtbank gegaan om de aanstichter aan te horen, maar dat bleek tevergeefs. "Het filmpje gaat weer rond", zegt moeder Ans Eikelboom tegen RTV Oost: "Vorige week is er een klant geweest in de winkel waar hij werkt, daar is hem het filmpje onder de neus gedrukt. Hij was weer helemaal van slag, boos en verdrietig. Het heeft enorm veel impact op hem."

Kwetsbare mensen beschermen
De ouders van het slachtoffer willen niet alleen dat de maker van het filmpje door de rechtbank gestraft wordt. Ze willen dat kwetsbare mensen als Jeroen in het vervolg beschermd worden tegen, wat ze zelf noemen, dit soort figuren. 

"We hopen dat de rechter daar uitspraak over doet. Dat dit niet kan en dat dit niet mag in de Nederlandse samenleving. Dat mensen met een beperking als amusement rondgaan op het internet."

"Voor veel mensen zou dit een kleine zaak wezen", vertelt vader Teun Eikelboom tegen RTV Oost. "Maar het is geen kleine zaak, het is een hele grote zaak. Vooral richting de mensen met een beperking en als ouder zijnde ook."

Wanneer de zaak wel kan worden behandeld is niet bekend.

Reportage van RTV Oost

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer