MC Groep overweegt aangifte tegen tabaksindustrie

FLEVOLAND • Do 1 februari 2018 | 22:27 • Donderdag 1 februari 2018 | 22:27
Ziekenhuis het MC Zuiderzee overweegt om de aangifte tegen de tabaksindustrie te steunen. Donderdag werd bekend dat het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam het OM gevraagd heeft stappen te ondernemen. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van kanker.

De MC Groep met ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Amsterdam en een dependance in Dronten vinden het een goed initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek. "Het is een sterk signaal. De raad van bestuur van de MC Groep moet kijken of we ook daadwerkelijk aangifte doen en wat de consequenties zijn. Het is een actueel thema, dus waarschijnlijk wordt dat volgende week al bekend."

Volgens de NOS is het nog nooit eerder gebeurd dat zorginstellingen zich bezighouden met een dergelijke zaak. Behalve de MC Groep, heeft ook het UMC Groningen gezegd dat de serieus nadenken over het steunen van de aangifte.

"Elke dag zien we de schadelijke gevolgen van roken", zegt René Medema, de voorzitter van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. "We zien dat de tabaksindustrie er alles aan doet om de regels zoals die in de wet zijn vastgelegd te omzeilen. De tabaksproducenten maken willens en wetens mensen verslaafd aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret."

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten tot vervolging over te gaan. Er moet eerst onderzoek worden gedaan. Druk vanuit de maatschappij, zoals bijvoorbeeld door ziekenhuizen, is belangrijk volgens de actiegroep die de zaak aan het rollen heeft gebracht. Hierdoor zou het OM eerder tot vervolging over gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel