Tactus doet ook aangifte tegen tabaksindustrie

FLEVOLAND • Di 6 februari 2018 | 10:12 • Dinsdag 6 februari 2018 | 10:12
Tactus Verslavingszorg sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Dat laat een woordvoerder weten. Tactus heeft onder de naam Amethist Verslavingszorg vijf vestigingen in Flevoland. De aansluiting bij aangifte is een initiatief van Verslavingskunde Nederland, waar Tactus bij aangesloten is.

De groep die zich heeft aangesloten bij de aangifte probeert justitie zo ver te krijgen om een strafzaak tegen de grote tabaksproducenten van Nederland te beginnen. Verslavingsarts en woordvoerder Robert van de Graaf zegt in het AD dat de verslavingszorg 'helemaal klaar is' met tabak. Hij noemt het een crimineel product en vindt het onvoorstelbaar dat het gewoon in de supermarkt ligt.

Tactus wil overigens niet dat alle tabaksproducten ineens verboden zullen worden. "De tabaksindustrie zou bijvoorbeeld alle verslavende stoffen uit de sigaretten kunnen halen. Dat is een mooi streven", zegt een woordvoerder. 

Ook de MC Groep, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Dronten, overweegt zich aan te sluiten bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. 

Eerste aangifte in 2016
Het Openbaar Ministerie kreeg in september 2016 een eerste aangifte tegen de tabaksindustrie, van een longkanker-patiënt en iemand met COPD. Ze beschuldigen de industrie van zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van tabak. 



 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel