Zuivelfabriek naar rechter om dwangsommen te voorkomen

Zeewolde 6 februari 2018
Zuivelfabriek Veco Zuivel uit Zeewolde en de provincie Flevoland steggelen over het betalen van dwangsommen als het bedrijf afvalwater met een te hoge PH-waarde in het riool loost.

Veco Zuivel moet voortaan 5.000 euro per overtreding betalen. Maar het bedrijf vindt het niet terecht dat het ook wordt bestraft als er buiten de schuld van Veco om iets fout gaat. De zuivelfabriek heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd om te voorkomen dat afvalwater met een te hoge PH-waarde wordt geloosd, maar een manager benadrukte dat ‘incidenten’ nooit zijn uit te sluiten. “Het blijft een technisch systeem. Er kunnen altijd dingen kapot gaan”, meende de man.

Geduld provincie is op
De provincie erkent dat de fabriek inmiddels een goed systeem lijkt te hebben, maar wilde de fabriek niet meer tijd geven om dat te bewijzen zonder gelijk dwangsommen te moeten betalen. Na jaren van coulance en meedenken over oplossingen was het geduld op. “Nu moet het gewoon in orde zijn”, aldus een vertegenwoordiger van de provincie. Volgens hem was het aan het bedrijf om maatregelen te treffen voor eventuele calamiteiten.

Veco Zuivel heeft bezwaar gemaakt tegen het dwangsombesluit, maar daar wordt waarschijnlijk pas begin mei op beslist. Met de rechtszaak van dinsdag wil het bedrijf voorkomen dat het in de tussentijd bij eventuele overtredingen al dwangsommen moet betalen.

De bestuursrechter doet over twee weken uitspraak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer