Rechter buigt zich over vergoeding voor vangstbeperking

URK • Di 6 februari 2018 | 20:48 • Dinsdag 6 februari 2018 | 20:48
Een Urker IJsselmeervisser vindt dat hij jaarlijks een vergoeding moet krijgen voor de vangstbeperking die hem door het Rijk is opgelegd. De maatregel was nodig, omdat de visstand het meer sterk was teruggelopen. 

Vissers kregen in 2014 een vergoeding voor hun inkomstenderving, maar in de jaren 2015 en 2016 kwam die niet meer. Dit terwijl de vissers van het Rijk steeds minder netten mochten uitgooien.

Compensatie uit fonds kwam niet
De Urker visser wil alsnog geld zien. Hij stelde dinsdag bij de bestuursrechter dat de compensatie uit een fonds zou komen, maar dat geld is nooit uitbetaald.

Het ministerie vindt dat er sprake is van ondernemersrisico, waar vissers zelf voor op moeten draaien. Maandag won het ministerie een andere - enigszins vergelijkbare zaak - tegen eveneens een IJsselmeervisser.

'Vissers profiteren juist'
Het ministerie vindt dat de vissers ten onrechte klagen. Dankzij de vangstbeperkingen zou de hoeveelheid schubvis in het IJsselmeer weer flink zijn toegenomen. De vissers profiteren daar volgens het ministerie nu ook weer van. 

De rechter beslist over 6 weken of de Urker alsnog geld tegemoet kan zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel