Raad tilt discussie parkeergeld over de verkiezingen heen

ALMERE • Do 8 februari 2018 | 21:46 • Donderdag 8 februari 2018 | 21:46
Wordt er wel of geen winst gemaakt op de parkeergelden in Almere? En zo ja: waar moet die winst dan naar toe? Over het antwoord op die vragen werden de partijen het donderdagavond niet eens op de Politieke Markt. De discussie over de parkeertarieven in de stad wordt daarom doorgeschoven tot na de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De parkeertarieven zouden omlaag kunnen
Het klinkt simpel: er komt meer parkeergeld binnen dan er op dit moment aan kosten worden gemaakt. Voor 2018 gaat het waarschijnlijk om ruim 2 miljoen euro. Reden voor Leefbaar Almere en Fractie Hengstman om te praten over de besteding van dat overschot. Hun idee is om de parkeertarieven te verlagen, omdat ooit is afgesproken dat de parkeerinkomsten alleen kostendekkend mogen zijn. Er mag dus geen winst gemaakt worden. Maar daar zit precies de angel.

Oude investeringen zitten in de weg
In het verleden is namelijk bijna 30 miljoen euro uitgegeven voor het aanleggen van voldoende parkeerplaatsen in de stad. De eerste jaren leverde dat verliezen op. Voor veel partijen, waaronder PvdA, D66 en ChristenUnie, is het daarom logisch dat de huidige winst gebruikt wordt om die schuld af te lossen. Pas dan is het parkeertarief echt kostendekkend, vinden zij. Wethouder Frits Huis legt uit dat het overschot daar nu ook heen gaat. 

Geen afspraken gemaakt
Maar Leefbaar Almere, Fractie Hengstman en ook de VVD en PVV willen de winst op parkeren mogelijk liever op een andere manier besteden. De afbetaling van de 30 miljoen is formeel namelijk geen verplichting, omdat daarover nooit afspraken zijn gemaakt. Huis noemt het een 'ereschuld'. En ook het totale bedrag zou volgens Leefbaar Almere niet kloppen.

Met het oog op de verkiezingen besluiten de partijen de cijfers nog eens op een rijtje te zetten en de discussie in de nieuwe samenstelling na 21 maart te hervatten.





 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel