Ophef over mogelijke belangenverstrengeling mer Airport

LELYSTAD • Ma 12 februari 2018 | 21:31 • Maandag 12 februari 2018 | 21:31
In politiek Den Haag is met verbazing gereageerd op een bericht over mogelijke belangenverstrengeling van twee betrokkenen bij het milieurapport over Lelystad Airport. Volgens het bericht van De Stentor is een deskundige die namens het Rijk de fouten in het rapport moet herstellen, getrouwd met de directeur van de onafhankelijke commissie die dat rapport daarna moet beoordelen.

Huwelijk
De mer van Lelystad Airport moet worden aangepast omdat de actiegroep HoogOverijssel in oktober meldde dat er rekenfouten zijn gemaakt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat huurde voor het herstel mer-expert Stefan Morel van Consens Advies uit Amsterdam in. Het blijkt nu dat hij is getrouwd is met de directeur van de commissie-mer, Veronica ten Holder. Morel heeft zich inmiddels uit het project teruggetrokken.

Bewonersdelegatie
Voorzitter Alexander ter Kuile van de Bewonersdelegatie Aansluitroutes Lelystad Airport laat aan Omroep Flevoland weten dat bij de delegatie bekend was geworden dat Morel getrouwd was met de directeur van de Commissie mer.
De delegatie heeft daarom in januari Morel tot twee keer toe gevraagd naar zijn onafhankelijkheid. Bij de volgende vergadering bleek Morel zich te hebben teruggetrokken. Ter Kuile zegt niet te kunnen beoordelen wie allemaal wisten van een door Morel opgesteld plan van aanpak en of er daadwerkelijk sprake is geweest van belangenverstrengeling

Lely-soap Airport
''Ik noem het 'Lelysoap Airport'", reageert Tweede Kamerlid Dion Graus van de PVV. Het zou hem niet verbazen als dit dossier onderwerp wordt van een parlementaire enquête-commissie. ''Het is Palermo aan de Noordzee aan het worden hier.''

Ook Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks is de opstapeling van fouten zat. "Er is al zo veel misgegaan. In de hele situatie rond Lelystad Airport is echt alles misgegaan wat mis kon gaan.'' Het liefst ziet ze dan ook dat de stekker uit het project wordt getrokken. "De minister moet er echt alles aan gaan doen om nu het vertrouwen van heel veel mensen in Nederland te herstellen."

Uitleg van de minister
Regeringspartij VVD wil uitleg van de minister over de mogelijke 'dubbele petten'. Dat schrijft het AD. Ook de SP zou een debataanvraag hebben ingediend, aldus de krant. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel