PvdA en PVV willen minder extern personeel inhuren

ALMERE • Ma 12 februari 2018 | 21:14 • Maandag 12 februari 2018 | 21:14
De PvdA en de PVV in Almere willen de externe inhuur van personeel door de gemeente aan banden leggen. Volgens Jerzy Soetekouw van PvdA gaat 16 procent van de totale loonsom naar externe inhuurkrachten. Dat is veel meer dan de landelijke richtlijn van 10 procent. Daarnaast vindt hij het loon voor de inhuurkrachten veel te hoog.  Zo verdiende een ingehuurde directeur voor de Stafdienst Bedrijfsvoering ruim 250.000 euro per jaar. Volgens Soetekouw mag dat niet meer gebeuren.

Geen richtlijnen en geen controle
Ook de PVV is woest over de manier waarop de gemeente omgaat met inhuurkrachten. Toon van Dijk van de PVV zegt dat hij de declaraties heeft gezien en dat hij zijn ogen niet kon geloven. Zo zitten er volgens hem grote verschillen in de manier waarop de declaraties worden ingediend en ook in de wijze waarop die worden gecontroleerd. "In een aantal gevallen worden onverklaarbaar veel uren gedeclareerd. Er zijn voorbeelden van één externe kracht waarin 99 uur in twee weken is gewerkt", aldus Van Dijk. De PVV wil dat er duidelijke richtlijnen komen voor de declaraties.

Veel geld naar inhuur externen
Het is niet de eerste keer dat de inhuur van externe medewerkers ter discussie komt. In 2016 verdienden zes inhuurkrachten gezamenlijk bijna 1,3 miljoen euro. Drie van hen kregen meer dan twee ton. Eén van de ingehuurde krachten rekende destijds 150 euro per uur.

De externe inhuur wordt donderdag in de gemeenteraad besproken.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel