'Lelystad Airport kost zeker 5000 banen'

Lelystad 13 februari 2018
De uitbreiding van de luchthaven in Lelystad gaat in Friesland, Overijssel en Gelderland 5220 banen en 233 miljoen euro omzet in de toerismesector kosten. Dat meldt het NRC op basis van een onderzoek van tegenstanders van de uitbreiding van Lelystad Airport. Reden van wegblijvende toeristen zou de overlast door laagvliegende toestellen zijn. 

Het onderzoek is uitgevoerd door een ingenieur en een automatiseringsdeskundige in opdracht van de actiegroepen HoogOverijssel en Laagvliegroutes Nee Friesland. Die groepen zijn tegen de uitbreiding van Lelystad Airport, die april volgend jaar een feit moet zijn. Ze willen dat het luchtruim eerst opnieuw wordt ingedeeld zodat vliegtuigen hoger kunnen overvliegen dan de nu beoogde 1800 meter. 

Vorig jaar september deed branchevereniging Recron ook al een onderzoek. Daarin bleek dat 70 procent van de toeristische bedrijven in Noord- en Oost-Nederland bang is dat toeristen wegblijven. De vliegtuigen van en naar Lelystad zouden de rust, stilte en natuur aantasten die de toeristen nu zoeken. 

'Schade veel groter'
Het nieuwe onderzoek zou breder zijn opgezet dan dat van Recron. Er is gekeken naar campings, groepsverblijven, hotels en bungalowparken. Volgens één van de onderzoekers valt de uiteindelijke schade hoger uit dan nu berekend.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer