'Je wil toch ook niet je eigen baltsgedrag openbaar maken?'

Marknesse 13 februari 2018
"Een vriendin raadde mij eens aan om een abonnement te nemen op de vogeldagboeken van Adri de Groot", vertelt Theo Gaasbeek. Dat advies volgde hij op, maar het kon hem niet bekoren. "Ik kreeg een aflevering over het baltsgedrag van een bepaalde vogel, ik weet niet eens meer welke. Het hele paringsritueel was vastgelegd, en dat vond ik een beetje indiscreet. Dat wil je van jezelf toch ook niet?"

En dus startte Gaasbeek zijn eigen vogelfotoboek. Daar was nog wel een andere aanleiding voor nodig; een paar jaar geleden kreeg de inwoner van Marknesse een herseninfarct. Het drukke zzp-leven dat Gaasbeek daarvoor had, veranderde volledig. "Ik kreeg tijd om me met andere dingen bezig te houden. Ik ben pinda's op mijn balkon gaan hangen toen ik zag dat er vogels op af kwamen. Daarna ben ik foto's van de vogels gaan nemen."

"In die tijd moest ik mijn broer en zus dagelijks een mailtje te sturen om te laten weten dat ik nog leefde", blikt Gaasbeek terug. "Op een gegeven moment ben ik die foto's erbij gaan doen. Zo is het vogelfotoboek ontstaan."

Gaasbeek verspreidt het vogelboek wekelijks via de mail. "Abonnees sturen zelf ook veel foto's in. Als ik genoeg foto's van een bepaalde vogel heb, wijd ik er een editie aan."

Voor zijn herseninfarct kon Gaasbeek naar eigen zeggen 'het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees' niet zien. "Nu herken ik al veel meer vogels, maar zo nu en dan moet ik toch nog wel op internet kijken om uit te vinden hoe een vogel heet."

Lid worden van de mailgroep kan gratis, door een mailtje te sturen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer