Minister wist niet van relatie adviseur luchthaven

Lelystad 14 februari 2018
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een bureau dat adviseert over Lelystad Airport wisten niet dat een ingehuurde adviseur getrouwd is met directeur van de Commissie voor de milieu-effectrapportage die straks milieurapporten over het vliegveld moet beoordelen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Maandag meldde De Stentor dat adviseur Stefan Morel is getrouwd met Veronica ten Holder van de commissie mer en dat hierbij de schijn van belangenverstrengeling optrad. Morel was ingehuurd om een plan van aanpak te maken om fouten uit de milieurapportage van het vliegveld te halen. 

Volgens de minister is Morel op 2 november ingehuurd via bureau To70. Hij zou slechts betrokken zijn bij het redigeren van teksten en algemeen advies over het rapport. Nadat er vragen over zijn onafhankelijkheid kwamen vanuit een bewonersdelegatie, heeft Morel zich op 1 februari teruggetrokken. Hij is niet meer betrokken bij adviezen over luchtvaart en mer’s, schrijft de minister. Op dit moment wordt nagegaan welke projecten dit zijn.

Extra zorgvuldigheid
De minister zei na afloop van het Kamerdebat over luchtvaart dat zij naar aanleiding van de zaak-Morel in het kabinet zal aandringen op extra zorgvuldigheid bij de inhuur van adviseurs. Zij voegde daaraan toe dat nooit helemaal is uit te sluiten dat niet alle relaties van iemand bekend zijn. Volgens de minister is er in de milieurapporten die zijn binnenkort krijgt geen inbreng van Morel meer te vinden. Het ministerie heeft de rapporten extra gecheckt en herschreven, waarbij twee andere adviesbureaus hebben meegekeken.

In een verklaring aan het tv-programma EenVandaag schrijft Stefan Morel dat hij naar eigen zeggen al meer dan 11 jaar het ministerie adviseert over milieueffectrapportages rond luchthavens. Dat hij een relatie heeft met de directeur van de commissie-mer was volgens hem 'breed bekend'.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer