Niet meer vliegbewegingen dan afgesproken 45.000

Lelystad 14 februari 2018
Die toezegging deed minister Cora van Nieuwenhuizen
Lelystad Airport zal niet meer vliegbewegingen verwerken dan de 45.000 die eerder zijn afgesproken. Die toezegging heeft minister Cora van Nieuwenhuizen woensdagmiddag in de Tweede Kamer nogmaals gedaan.

SP en GroenLinks vroegen de minister in een Kamerdebat om klip en klaar te bevestigen dat 45.000 vliegbewegingen zonder onderscheid van soort vlucht het maximum is. De minister zei deze motie over te nemen. In een Kamerbrief zal zij binnenkort nader uitleg geven over het aantal.

Onjuiste formulering
Vorige week ontstond er commotie, toen Leon Adegeest van actiegroep Hoog Overijssel via het NRC meldde dat op het ministerie met 60.000 bewegingen wordt gerekend. Van Nieuwenhuizen zei toen dat dit om een ‘rekenexercitie’ ging: 60.000 bewegingen zou haalbaar zijn als alleen de allernieuwste en stilste vliegtuigen in Lelystad komen. Dat is niet realistisch, zei de minister vorige week maandag. Donderdag schiep de minister verwarring, door in een Kamerbrief te melden dat de ‘maximale gebruiksruimte is gebaseerd op 45.000 vliegtuigbewegingen’. Die formulering sloot meer vliegtuigen niet uit. Van Nieuwenhuizen erkende na het debat dat deze formulering niet juist is gekozen en dat elk woord op een goudschaaltje moet worden gewogen.

Tevreden
SP-Kamerlid Sem Lacin is tevreden dat de minister zijn motie overneemt, maar zal scherp in de gaten houden of zij haar woord houdt.

Nog deze maand een besluit
De Kamer houdt op verzoek van de PVV binnenkort een apart debat over Lelystad Airport. Mogelijk is dit al volgende week, anders pas na het voorjaarsreces van de Kamer. De minister herhaalde dat zij nog deze maand een besluit over Lelystad Airport wil nemen.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer