Eis: 7 jaar cel tegen 'brein' achter wapenhandel

ALMERE • Do 15 februari 2018 | 13:27 • Donderdag 15 februari 2018 | 13:27
Het Openbaar Ministerie heeft 7 jaar cel geëist tegen een man uit Almere in een omvangrijke wapenhandelzaak. Zijn echtgenote hoorde 2 jaar cel tegen zich eisen.

De 49-jarige Almeerder zou het brein zijn achter een criminele organisatie die jarenlang onderdelen voor pistolen uit de VS en Oostenrijk liet komen. Die onderdelen werden verstopt in postpakketjes. De wapens werden hier in Nederland in elkaar gezet en verkocht. Het zou om minimaal 59 wapens gaan. De bende zou ook in handgranaten hebben gehandeld. 

Wapens gevonden bij huisinvallen
De politie rolde de wapenbende eind 2016 op. Dat gebeurde onder meer met behulp van een undercoveragent die een partij wapens bestelde bij de Almeerder. In woningen in Amsterdam, Amersfoort en Kampen trof de politie meerdere wapens, wapenonderdelen en munitie aan, waaronder een AK47. Zijn echtgenote wist ervan en leverde ook hand- en spandiensten voor de organisatie.

Medeverdachten
Een medeverdachte uit Almere hoorde ook 2 jaar celstraf eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij was betrokken bij de verkoop en nam de postpakketjes in ontvangst. Ook bewaarde hij wapens en handgranaten in zijn woning. Zijn echtgenote krijgt als het aan het OM ligt een werkstraf van 180 uur en een half jaar cel voorwaardelijk. Ze was niet actief betrokken, maar wist wel wat er gebeurde. 

Bij de handel was ook nog een man uit Amersfoort betrokken. Ook hij hoorde 2 jaar tegen zich eisen. Voor een verdachte uit Kampen zou te weinig bewijs zijn. Het OM eist vrijspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel