Gemeente weerspreekt verlies 5000 banen door luchthaven

LELYSTAD • Do 15 februari 2018 | 21:26 • Donderdag 15 februari 2018 | 21:26
"De stelling dat recreatiebedrijven in een strook van 12 km onder de zogenoemde laagvliegroutes (van Lelystad Airport) failliet zullen gaan en geen toekomst hebben, is pure nattevingerwerk." Dat schrijft de gemeente Lelystad in reactie op een rapport van de actiegroepen HoogOverijssel en Laagvliegroutes Nee Friesland. Het rapport gemaakt door een ingenieur en een automatiseringsdeskundige verscheen eerder deze week

De uitbreiding van de luchthaven in Lelystad zou in Friesland, Overijssel en Gelderland ruim 5.000 banen en 233 miljoen euro omzet in de toerismesector kosten. Volgens de gemeente mist de gekozen methode van berekening van de geluidsoverlast elke wetenschappelijke onderbouwing.

Toeristische sector profiteert
De gemeente beweert zelfs dat de recreatieve sector in de grensprovincies garen kan spinnen bij de activiteiten van Lelystad Airport. "Een simpele vergelijking met ervaringscijfers uit een vergelijkbare toeristische regio in een vergelijkbare situatie zoals zuidoost-Brabant nabij Eindhoven Airport laat zien dat daar de afgelopen 5 jaar het aantal toeristisch-recreatieve bedrijven is gegroeid. Ook groeide het aantal banen in die sector." 

Overnachtingen
Ook de berekeningen over het aantal overnachtingen in de recreatieve sector kloppen volgens de gemeente Lelystad niet. Zo zouden er in Gelderland in 2016 volgens het CBS ruim 11 miljoen overnachtingen zijn geweest. Het rapport maakt melding van bijna 3 miljoen meer. De uitkomst onder aan de streep moet volgens de gemeente dan ook anders zijn.

Volgens het rapport van de actiegroepen ontbreekt ook een maatschappelijke kosten-baten analyse over de uitbreiding van Lelystad Airport. De gemeente zegt dat die er wel degelijk is.

Losse flodder
De gemeente Lelystad neemt de analyse van de economische schade door laagvliegroutes Lelystad Airport daarom niet serieus en noemt deze zelfs een 'losse flodder'.

[https://twitter.com/rschuur/status/963410132586696704]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel