Politiek gekrakeel over BOA's in de bus houdt aan

ALMERE • Do 15 februari 2018 | 23:38 • Donderdag 15 februari 2018 | 23:38
De inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) in de bussen van Keolis in Almere, houdt de politieke gemoederen nog steeds bezig. Dat bleek uit een discussie donderdagavond op de politieke markt. Vorig jaar werd bekend dat Keolis voor de stadsdienst allGo onvoldoende beëdigde BOA's in dienst had. Het bedrijf voldeed niet aan de gemaakte afspraken om de veiligheid in en om de bussen te verhogen. Sinds half januari zijn er wel voldoende BOA's maar politieke partijen hebben nog altijd vragen.

Volgens collegepartijen VVD en het CDA hebben burgemeester en wethouders de gemeenteraad niet tijdig geïnformeerd over de kwestie. VVD'er Ulysse Ellian: "tijdens het debat van 21 december gaf het college aan dat het al eerder wist dat er onvoldoende beëdigde BOA's waren. De vraag is waarom die informatie niet direct met de raad is gedeeld".

Wethouder: "Niet moedwillig informatie achtergehouden"
Wethouder Frits Huis zei dat het college nooit de intentie had om te laat te informeren: "wij wilden informeren op het moment dat wij een compleet beeld hadden. Nu heb ik begrepen dat er een meerderheid in de gemeenteraad is, die zegt dat je meteen de raad moet informeren ook al heb je geen compleet beeld. Daar gaan we ons natuurlijk aan houden."

Burgemeester zou beloftes niet nakomen
Burgemeester Franc Weerwind werd verweten zijn beloftes niet na te komen. In december zegde Weerwind toe dat gemeentelijke BOA's zouden meerijden in de bussen, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd. BOA's van de gemeente zouden onvoldoende bevoegdheden hebben op de stadsbussen. Zo mogen zij kaartjes van reizigers bijvoorbeeld niet controleren.

PvdA wil zelfs boetes gebruiken als drukmiddel
De gemeente heeft met Keolis de afspraak dat er 43 BOA's worden ingezet. Het bedrijf heeft dat tot op heden niet waargemaakt. Kerim Iskender van de PvdA stelde voor om boetes als drukmiddel in te zetten. Volgens hem komt de busmaatschappij de afspraken dan wel snel na.

Wethouder Huis ziet op dit moment geen aanleiding om de busmaatschappij te beboeten. Volgens hem voldoet Keolis aan de meeste gemaakte afspraken. Bovendien zou Keolis er alles aan doen om de zaak van de BOA's op te lossen. De discussie over dit onderwerp wordt volgende week voortgezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel