'Dossier Lelystad is integer behandeld'

LELYSTAD • Vr 16 februari 2018 | 6:46 • Vrijdag 16 februari 2018 | 6:46
De commissie die de milieueffectrapportage voor Lelystad Airport moet beoordelen ontkent een belangenconflict. "Het dossier wordt integer behandeld", zegt Kees Linse, voorzitter van deze commissie, vrijdag tegen NRC

Rekenfouten
Maandag meldde De Stentor dat er bij deze milieueffectrapportage mogelijk sprake zou zijn van belangenverstrengeling, omdat twee betrokkenen met elkaar zijn getrouwd.  De mer van Lelystad Airport moet worden aangepast omdat er rekenfouten zijn gemaakt. De deskundige die de fouten in dit rapport moest herstellen, bleek getrouwd te zijn met de directeur van de onafhankelijke commissie die dat rapport daarna moet beoordelen.

Protocol 
Kees Linse van de Commissie m.e.r. werd een maand geleden over het huwelijk geïnformeerd door de directeur, vertelt hij aan NRC. Volgens Linse was het niet aan de commissie om maatregelen te nemen en hanteert ze een strikt protocol om zaken te scheiden. Daarnaast zou de directeur niet in aanraking komen met Lelystad Airport. 

Integer 
Inmiddels heeft de deskundige zich uit het project teruggetrokken. Op de vraag of de directeur kan blijven, antwoordt Linse: "Ik zie de oproepen op sociale media dat ze weg moet. Ik vind dat zeer onterecht. Hoe zou jij het vinden als er zo met jouw baan wordt omgesprongen? De zaak is verschrikkelijk vervelend voor de betrokkenen, maar de procedure is correct verlopen. Het dossier wordt integer behandeld.”

Minister
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een bureau dat adviseert over Lelystad Airport waren niet op de hoogte van het huwelijk, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. Volgens Van Nieuwenhuizen zou de deskundige slechts betrokken zijn bij het redigeren van teksten en algemeen advies over het rapport.  Volgens de minister is er in de milieurapporten die zij binnenkort krijgt geen inbreng van Morel meer te vinden.
 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel