Schiphol: 'Lelystad moet in 2019 echt open'

LELYSTAD • Vr 16 februari 2018 | 9:56 • Vrijdag 16 februari 2018 | 9:56
Het is van groot belang dat Lelystad Airport 'echt volgend jaar april opengaat'. Gebeurt dat niet, dan zal Schiphol opnieuw in gesprek moeten met de politiek, luchtvaartsector en omwonenden over het aantal vluchten dat daar is toegestaan. Dat zei scheidend Schiphol-topman Jos Nijhuis vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers van de Royal Schiphol Group. 

Schiphol wil nieuwe afspraken maken over het aantal vliegbewegingen na 2020, maar houdt zich aan het maximum van 500.000 bewegingen dat tot dat jaar is afgesproken. Omdat die grens bijna is bereikt, heeft Schiphol vanaf april 2019 de uitbreiding van Lelystad Airport nodig om eerst 4.000 maar op lange termijn 45.000 vliegbewegingen over te plaatsen.

Minister wil deze maand beslissen
Tegen de uitbreiding van Lelystad is veel verzet bij omwonenden en bij de politiek in omliggende provincies en in de Tweede Kamer, zeker nadat er fouten in de milieu-onderzoeken zijn ontdekt. Minister Cora van Nieuwenhuizen wil eind deze maand een besluit nemen of opening volgend jaar april haalbaar is, of dat meer tijd nodig is.

Bij uitstel wordt volgens Schiphol-president Nijhuis een afspraak geschonden. "De afspraak is dat als een van de partijen de afspraken niet kan nakomen, we opnieuw om de tafel gaan zitten. Want als Schiphol stil komt te staan, vliegt Nederland achteruit'', aldus Nijhuis tegen het ANP. 
Berichten dat Lelystad meer dan 45.000 vliegbewegingen gaat verwerken deed Nijhuis bij BNR af als "broodje aap": dit aantal is vastgelegd in het Aldersakkoord. Woensdag herhaalde minister Van Nieuwenhuizen dat er geen sprake is van meer bewegingen.

Ook KLM pleit voor opening in april 2019
Donderdag hamerde ook KLM-topman Pieter Elbers op opening van Lelystad in april 2019. "De opening van Lelystad Airport uitstellen en tegelijk geen ruimte bieden om te groeien op Schiphol is voor KLM en partners het slechtst denkbare scenario", zei Elbers tegen Luchtvaartnieuws.

Uit de jaarcijfers blijkt dat Schiphol Group vorig jaar 32 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van Lelystad Airport.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel