Gemeente kapt 125 essen in woonwijken

ALMERE • Vr 16 februari 2018 | 10:52 • Vrijdag 16 februari 2018 | 10:52
De gemeente Almere gaat de komende weken 125 essen kappen in meerdere woonwijken. Dat heeft te maken met de essentaksterfte, een schimmelziekte waardoor de bomen doodgaan. Het gaat om bomen in Haven, Buiten en Stad. Almere kapt de bomen omdat ze niet meer veilig zijn. De takken kunnen afbreken en ze kunnen zelfs helemaal omvallen. 

De gemeente kiest ervoor om sommige bomen eerst alleen te snoeien. Anders levert het een kaal beeld op in sommige woonwijken. Voor sommige gekapte bomen wordt overigens een nieuwe boom teruggeplaatst. In de hele stad worden uiteindelijk zo'n 10.000 bomen gekapt. 

Op een speciale kaart kun je zien of er bomen bij jou in de buurt gekapt worden (werkt alleen op mobiele apparaten).

[https://www.youtube.com/watch?v=AUSBVCCIV5k]

90% van alle bomen gaat dood
Essentaksterfte teistert alle essen in Nederland. Zo'n 90% van alle bomen zal volgens experts doodgaan. De afgelopen tijd zijn in de hele provincie al veel essen gekapt. In sommige bossen bleef haast geen boom meer over, omdat er vrijwel alleen essen stonden. In Flevoland staan de meeste essen van Nederland. 

[https://www.youtube.com/watch?v=3zT37UMxpXE]

'Gezonde lijn'
Eerder waarschuwde Landschapsbeheer niet alle bomen zomaar te kappen. Bomen die geen gevaar opleveren kunnen volgens de organisatie gerust blijven staan. De Wageningen Universiteit is bezig met een groot onderzoek naar het kweken van resistente essen, zodat de boomsoort niet verloren gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel