Melkrobots populair in de provincie

FLEVOLAND • Do 15 februari 2018 | 16:24 • Donderdag 15 februari 2018 | 16:24
Ruim éénderde van de Flevolandse melkveehouders laat de koeien melken door robots. Daarmee is Flevoland koploper, want landelijk gezien werkt minder dan één op de vier veebedrijven met automatische melksystemen, concludeert de Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties.

Melkveehouders met deze installaties kunnen iets langer slapen. De koe kan 's ochtends zelf naar de melkstal lopen, waar ze met krachtvoer naartoe wordt gelokt. Hoogproductieve koeien met een grote eetlust komen soms wel vier keer per dag langs, terwijl ze het vroeger met twee melkbeurten moesten doen. 

Wat leveren melkrobots op?
"Personeel wordt schaarser en arbeid duurder", zegt melkveehouder Mark Scholman uit Dronten die zijn 115 koeien met robots melkt. Hij heeft twee installaties aangeschaft voor zo'n 200.000 euro. Een forse uitgave, maar Scholman bespaart op personeelskosten en de melkproductie is iets hoger.

Hoewel Scholman minder fysiek contact heeft met zijn koeien, heeft hij door de melkrobots juist beter zicht op het wel en wee van de dieren. Als een koe wegblijft, ziet hij dat meteen op het scherm. De robot registreert ook lichaamstemperatuur. "Als er iets aan de hand is, spoort die dat eerder op dan wij dat kunnen", aldus Scholman.

Scholman was in 2001 één van de eerste boeren die geautomatiseerd ging melken. Hij heeft er geen dag spijt van gehad. Door de robots zien zijn dagen er heel anders uit dan vroeger. "We zitten niet meer vast aan het ijzeren regime van zeven dagen per week twee keer per dag melken. Als we bij een barbecue zijn, hoeven we niet eerder naar huis."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel