Snuffelhond zoekt smokkelapen in Indonesië

ENS • Ma 19 februari 2018 | 9:42 • Maandag 19 februari 2018 | 9:42
Hond Bailey uit Ens vertrekt maandagmiddag naar Jakarta. Het is een cockerspaniël met een bijzondere missie: gesmokkelde apen opsporen in Indonesië. 

De speurhond is getraind door Wesley Visscher van het bedrijf Scent imprint for dogs in Ens. Die heeft Bailey klaargestoomd om illegale apen te vinden op luchthavens, in schepen en in huizen. In Indonesië komt dat namelijk geregeld voor. "Dan wordt bijvoorbeeld gedacht: 'oh leuk een orang-oetan'. Ja dat kan als het dier klein is, maar niet meer als het volwassen wordt", aldus Visscher. 

Luchtjes van de apenheul
Om Bailey klaar te stomen voor dit werk is ze van kleins af aan bekendgemaakt met  de geur van apen. Dat gebeurde met uitwerpselen van apen en doeken waar apen op hebben gelegen. De Apenheul in Apeldoorn leverde het materiaal. 

Trainer Wesley Visscher gaat een paar weken met Bailey mee om haar en haar nieuwe baasje wegwijs te maken in Jakarta. Visscher verwacht bij het afscheid wel een traantje weg te moeten pinken. "Maar de gedachte dat zij zich wordt ingezet tegen smokkelaars, geeft mij vrede."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel