Broedplaats 't LAPP wil stad mooier maken

LELYSTAD • Ma 19 februari 2018 | 14:09 • Maandag 19 februari 2018 | 14:09
Creatieve broedplaats het LAPP (Lelystads Artistiek Participatie Platform) zit op een plek die niet direct voor de hand ligt: een grauw en anoniem kantoorpand in Lelystad. Het Lapp is een groep mensen die zich bezighoudt met duurzaamheid, kunst, cultuur, bewustwording en natuur. "We willen graag de nadruk leggen op het positieve, op wat er goed gaat," zegt Voorzitter Norma Karmelk. "Zo willen wij Lelystad mooier maken".  

Burn out
Het LAPP is begonnen toen de man van Norma, Ben, een burn-out kreeg. "Hij moest van de arts gaan wandelen, maar tijdens zijn wandeltochten zag hij zoveel blikjes in het groen liggen dat hij ze ging verzamelen. Van deze blikjes is hij kunst gaan maken. Vanuit dat bewustzijn is het LAPP ontstaan."

De creatieve ondernemers die samenkomen bij het LAPP zijn op zoek naar sociale cohesie en willen van Lelystad een sociaal betrokken stad maken. "De maatschappij functioneert het beste als jong en oud elkaar steunen. Dat is de kracht van een goede samenleving", aldus Karmelk. 

Anti-kraak
Het LAPP zit nu anti-kraak in een oud kantoorpand in het Lelycentrum. Eerder moesten ze door de sloop van het Trefpunt in Lelystad vertrekken uit hun oude atelier. Karmelk: "Het is lastig om in Lelystad ruimte te vinden voor een atelier, wij werken zonder subsidie".

In de toekomst hopen ze dat het gebouw van Scholen Gemeenschap Lelystad (SGL) een verzamelgebouw kan zijn voor alle creatieve ondernemers van de stad. “In 2020 vertrekt de SGL uit het huidige gebouw om samen te gaan in de onderwijscampus," zegt Karmelk. "Het zou een droom zijn dat het oude gebouw een creatieve functie krijgt.”

Deze hele week besteden we aandacht aan het LAPP en de ondernemers die er werkzaam zijn..

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel