Flevolanders betalen 'gemiddeld' bedrag aan waterschap

FLEVOLAND • Di 20 februari 2018 | 12:11 • Dinsdag 20 februari 2018 | 12:11
Het bedrag dat inwoners van Flevoland dit jaar aan Waterschap Zuiderzeeland betalen ligt rond het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag heeft gepubliceerd.

Het tarief in Flevoland variëert van 129 euro voor een eenpersoonshuishouden in een gehuurde woning tot 380 euro voor een meerpersoonshuishouden in een eigen woning.

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat de tarieven per regio sterk verschillen. Zo betalen huishoudens in het gebied van Waterschap Delfland zo'n anderhalf keer zo veel als Flevolanders. Het gebied van Delfland ligt aan de kust en deels onder de zeespiegel, wat van invloed is op het bedrag dat het waterschap heft.

Wie weinig aan zijn waterschap wil betalen, kan het beste in de buurt van Tilburg en Eindhoven gaan wonen. Het gebied rond deze steden ligt grotendeels boven zeespiegel en niet in de buurt van groot water. Huishoudens in alle categorieën zijn daar het voordeligst uit.

'Meer opbrengst'
De waterschappen verwachten dit jaar 70 miljoen euro (2,5%) meer op te halen aan heffingen dan in 2017. Daarmee stijgen de opbrengsten voor het eerst sinds 2010. 

Alle huishoudens krijgen één keer per jaar een aanslag van hun waterschap op de mat. De hoogte van het belastingtarief verschilt sterk per regio. Volgens het statistiekbureau zijn factoren als 'veel of weinig water, hoog- of laaggelegen land, wel of niet aan kust of grote rivieren, de grondsoort en landelijk of verstedelijkt gebied' van invloed op de kosten die waterschappen maken. 

Droge voeten
Waterschappen hebben twee hoofdtaken; de zorg voor droge voeten (het onderhouden van duinen en dijken en het afvoeren van water) en afvalwaterzuivering. De kosten hiervan dekken zij bijna geheel door belastingen te heffen. Dit zijn de zogeheten watersysteem- en zuiveringsheffing. Huishoudens betalen deze heffingen, waarvan de hoogte wordt bepaald door de samenstelling van het huishouden en of het om een huur of koophuis gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel