Gemeenteraad stemt in met plannen nieuw stadshart

LELYSTAD • Di 20 februari 2018 | 21:15 • Dinsdag 20 februari 2018 | 21:15

De gemeente Lelystad krijgt groen licht voor een reeks plannen om het stadshart te vernieuwen. De gemeenteraad besloot dinsdagavond dat de aanpak van het stadshart geen vertraging mag oplopen. De raad zal nog voor de gemeenteraadsverkiezingen akkoord gaan met de voorstellen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft meerdere plannen ingediend om het stadshart rondom het theater Agora een nieuwe uitstraling te geven. Bij het theater komt een nieuwe bioscoop. Het gebied krijgt meer horeca, er komt kleinschalige woningbouw en de Promesse wordt opnieuw ingedeeld. Volgens het college zijn de plannen nodig om het het centrum aantrekkelijker te maken.

Akkoord op grote lijnen
De raad is op grote lijnen akkoord met de voorstellen. Maar de plannen moeten volgens meerdere fracties wel op punten worden aangepast. Zo moet de positie van het theater gewaarborgd blijven. Het markante gebouw moet een centrale positie houden. Nieuwe bebouwing mag het zicht op het pand niet belemmeren en eventuele woningbouw moet passen bij het theater.

Weekmarkt en evenementen voor theater
Verder moet de Agorahof beschikbaar blijven voor evenementen en de weekmarkt. Vernieuwing van het plein mag die functies niet bemoeilijken. Wethouder Sparreboom zegt daar begrip voor te hebben.

Bioscoop
De raad zal ook instemmen met de wens van het college om naast het theater een nieuwe bioscoop te realiseren. Het college zegt in gesprek te zijn met mogelijke exploitanten. Wethouder Sparreboom zegt goede hoop te hebben binnenkort een geschikte partij te vinden.

Parkeerplaatsen gratis?
Er is ook groen licht voor de plannen rondom het ABC-terrein. Dat zijn de parkeerplaatsen bij supermarkt Albert Heijn. Deze parkeerplaatsen komen achter een slagboom te liggen waardoor de doorgaande weg wordt afgesloten. Het is dan aan de verschillende ondernemers in het gebied of zij klanten gratis parkeerkaartjes willen aanbieden.

Planning
De vernieuwing van de Promesse en de Waagpassage starten komende zomer. Het ABC-terrein en de bouw van Parkwijk volgen later dit jaar. De aanpak van het theaterkwartier kan mogelijk begin 2019 van start.

De gemeenteraad zal in de vergadering van 13 maart definitief akkoord gaan met de vernieuwing van het stadshart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel