Minister: 'Opening in 2020 is realistisch'

LELYSTAD • Wo 21 februari 2018 | 11:15 • Woensdag 21 februari 2018 | 11:15
Lelystad Airport gaat niet eerder dan 2020 vakantievluchten uitvoeren. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat op een persconferentie bekendgemaakt. De vliegroutes worden ook aangepast om woonkernen meer te ontzien.

De belangrijkste reden voor het uitstel is dat niet zeker is dat alle procedures op tijd klaar zullen zijn. De luchthaven kan pas open na het advies van de commissie m.e.r. over de aangepaste milieueffectrapportage. Ook moet de Europese Commissie de verkeersverdelingsregel toetsen. Die regel is onderdeel van het zogenoemde selectiviteitsbeleid, dat bepaalt welke maatschappijen van welke luchthaven gaan vliegen.

Niet verantwoord
Volgens de minister was het met maximale druk op het proces misschien mogelijk geweest om de luchthaven zoals gepland in april 2019 te openen. Maar ze zegt dit niet verantwoord te vinden, omdat ze het zorgvuldig wil doen. "Ik vind het realistisch om uit te gaan van 2020". De minister wil geen maand noemen. "Bij voorkeur is dat op 1 april, omdat het luchtvaartseizoen dan start. Maar het hangt af van meerdere factoren en op een aantal daarvan heb ik geen invloed. Zo bepaal ik niet wanneer de Tweede Kamer onderwerpen exact behandelt."

Veel mensen hebben volgens de minister zorgen over Lelystad Airport en de mogelijke gevolgen van de aanvliegroutes op hun leefomgeving. De ontwerproutes kwamen voor veel mensen onverwacht. Fouten in de geluidsberekeningen hebben bovendien het vertrouwen geschaad.

Aanpassing routes
De minister heeft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer haar besluit kenbaar gemaakt. Ze heeft op basis van de consultaties van mensen in de betrokken regio's en luchtruimgebruikers en een advies van een bewonersdelegatie verbeteringen aangebracht in de tijdelijke vliegroutes van en naar het vliegveld. Het gaat om de routes die tot de herindeling van het luchtruim in 2023 gebruikt zullen worden.

Door alle aanpassingen zal er minder over woonkernen in het oosten van het land worden gevlogen. Volgens de minister betekenen de nieuwe routes een verbetering voor Lemmer, gemeenten op de Veluwe, en het natuurgebied Weerribben-Wieden.

Omdat Lemmer wordt ontzien, lijkt een vliegroute nu dichter langs Creil te komen. Luchtverkeersleiding Nederland kon dit woensdag nog niet bevestigen.

Hoger over Biddinghuizen
Op de vertrekroute tussen Zeewolde en Biddinghuizen kan eerder worden geklommen, waardoor vliegtuigen 450 meter hoger over Biddinghuizen zullen vliegen.

Hoger wachtgebied
In eerder plannen werd uitgegaan van twee wachtgebieden voor vliegtuigen die op Lelystad willen landen. In plaats daarvan komt er nu 1 nieuw wachtgebied dat minder dicht bij natuurgebieden en woonkernen ligt. Het wachtgebied komt ook hoger te liggen.

De luchtverkeersleiding gaat de nieuwe routes uitgebreid testen met simulaties. Mogelijk leidt dat opnieuw tot aanpassingen.


[https://twitter.com/rschuur/status/966263555162034177]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel