KLM ontstemd, wil slot van Schiphol

LELYSTAD • Wo 21 februari 2018 | 13:47 • Woensdag 21 februari 2018 | 13:47
De KLM is ontstemd dat minister Van Nieuwenhuizen de opening van Lelystad Airport heeft uitgesteld tot 2020. De grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol wil nu ook af van de afspraak dat er op Schiphol tot en met 2020 maximaal 500.000 vliegbewegingen per jaar zijn.

Schiphol zat vorig jaar met 497.000 vliegbewegingen al bijna aan die grens. Het maximum van 500.000 is afgesproken in het zogeheten Aldersakkoord. Maar onderdeel van dat akkoord was ook dat er vanaf 2019 vakantievluchten naar Lelystad verplaatst zouden worden, waardoor er op Schiphol meer plek zou komen voor overstapvluchten.

Als Schiphol de komende jaren op slot zit, heeft dat volgens de KLM zeer nadelige gevolgen voor de groei van mainport Schiphol en de KLM. En daarmee zijn er ook consequenties voor de bereikbaarheid, het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid.

Schiphol teleurgesteld
Luchthaven Schiphol is teleurgesteld over het nieuwe uitstel van de opening van Lelystad Airport.
"Natuurlijk begrijp ik dat de minister zorgvuldigheid voorop stelt'', zegt topman Jos Nijhuis. "Tegelijkertijd moet de luchtvaart in Nederland nu nog langer wachten op de invulling van een politiek en maatschappelijk besluit dat tien jaar geleden is genomen.''
Volgens Nijenhuis was de opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 een deel van de oplossing voor de capaciteitsproblemen van Schiphol. "Nu dit niet doorgaat, moet er gesproken worden over een andere oplossing."

Schiphol is het moederbedrijf van Lelystad Airport.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel