Gemeente kapt duizenden zieke essen

LELYSTAD • Wo 21 februari 2018 | 18:34 • Woensdag 21 februari 2018 | 18:34
De gemeente Lelystad gaat de komende maanden ruim 6000 zieke essen kappen. De bomen hebben de schimmelziekte essentaksterfte en gaan langzaam dood. Afbrekende takken kunnen daarbij voor onveilige situaties zorgen. 

De bomen die gekapt worden, staan in woonwijken, bosgebieden en langs de dreven. Op de plek waar een boom gekapt is, wordt niet altijd meteen een boom teruggeplaatst. Hierdoor kunnen sommige plekken er wat kaal uitzien. 

De gemeente gaat later bekijken waar en hoe veel bomen er worden teruggeplaatst. De eerste bomen die gekapt worden, staan in het bosgebied van de Horst, Zoom en Oostrandpark. Ongeveer een vijfde van alle bomen in Lelystad zijn essen. 

Meeste essen van Nederland
Essentaksterfte teistert bijna alle essen in Nederland. Rond de 90 procent van de bomen gaat volgens experts dood. Ook de gemeenten NoordoostpolderAlmereZeewolde en Dronten kappen zieke essen. In sommige bossen is er bijna geen boom meer over omdat er vrijwel alleen essen stonden. In Flevoland staan de meeste essen van Nederland.

[https://www.youtube.com/watch?v=3zT37UMxpXE]

'Gezonde lijn'
Eerder waarschuwde Landschapsbeheer om niet alle bomen zomaar te kappen. Bomen die geen gevaar opleveren, kunnen volgens de organisatie gewoon blijven staan. De Wageningen Universiteit is bezig met een groot onderzoek naar het kweken van resistente essen, zodat de boomsoort niet verloren gaat. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel