Unieke islamitische begraafplaats wil uitbreiden

ALMERE • Ma 26 februari 2018 | 21:02 • Maandag 26 februari 2018 | 21:02

De Ar-Raza moskee in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten ziet het aantal aanvragen voor islamitische begrafenissen stijgen. Dat zegt de voorzitter Ali Karamatali. In Almere ligt de enige islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust in Nederland.

De begraafplaats is nu ruim 4000 vierkante meter. Volgens voorzitter Karamatali kan daar zo'n 3000 vierkante meter bij. Hij verwacht dat de vraag zal blijven stijgen. "We willen graag uitbreiden en pal tegenover ons ligt nog een behoorlijke lap grond. Die gaan we proberen te kopen. Althans als de gemeente Almere dat wil, want de grond staat niet te koop", aldus Karamatali.

Meer islamitische begrafenissen in Nederland


Volgens Karamatali willen steeds meer moslims die in Nederland wonen ook hier begraven worden. "We krijgen aanvragen uit Eindhoven, Rotterdam of zelfs Groningen. De meeste mensen die bij ons begraven worden zijn trouwens wel Almeerders", zegt hij.

— We krijgen aanvragen uit Eindhoven, Rotterdam of zelfs Groningen

Een groot deel van de eerdere generaties moslims wordt nu in bijvoorbeeld Marokko of Turkije begraven. De hedendaagse generatie wil graag dat haar kinderen een graf makkelijk kunnen opzoeken. Ze kiezen er daarom steeds vaker voor om in Nederland begraven te worden. 

Eeuwige graven 


De grond die de Ar-Raza heeft gekocht, is eigendom van de moskee. Dat is belangrijk, zegt Karamatali. Het is namelijk zo dat het graf van een moslim niet geruimd mag worden. "We moeten de garantie kunnen geven dat begraven mensen er voor eeuwig kunnen blijven liggen. Door de grond op te kopen kunnen kunnen wij daarvoor zorgen."

Crematie is volgens Karamatali voor een moslim trouwens niet aan de orde. Vuur staat in het geloof namelijk in nauw verband met de hel. Het branden van kaarsjes op een graf is vanwege die reden ook uit den boze.

Karamatali is blij dat de gemeente in het verleden de aanvraag voor een islamitische begraafplaats heeft goedgekeurd. Hij vind het namelijk belangrijk dat er voor elk geloof een speciale begraafplaats is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel