OM: schutters liquideerden Ali Motamed alleen om geld

FLEVOLAND • Vr 10 augustus 2018 | 12:00 • Vrijdag 10 augustus 2018 | 12:00

De twee mannen die in 2015 in Almere de uit Iran afkomstige Ali Motamed doodschoten, deden dat alleen voor het geld. Ze hadden geen belangstelling voor zijn achtergrond en waarom hij dood moest. De officier van justitie zei dat vrijdag voor de rechtbank in Lelystad. 

De advocaten van de verdachten vroegen om nader onderzoek naar motieven voor de moord. Het OM vindt dat niet nodig omdat de mannen de liquidatie in opdracht hebben gepleegd en niet het brein zijn achter de moord. 

Volgens de aanklaagster is uit ontsleuteld berichtenverkeer gebleken dat beide verdachten "niet wisten en ook helemaal niet wilden weten" waarom Motamed dood moest.

Er wordt nog uitgebreid onderzoek verricht naar de veroordeelde crimineel Naoufal F. die volgens justitie het brein achter de aanslag is. F. kreeg in april 18 jaar cel omdat hij opdracht gaf voor een mislukte moordaanslag in Diemen. In een rechtszaak tegen hem zal aan de orde komen of Motamed om politieke redenen is gedood. 

Mohammad Reza Kolahi Samadi


Ali Motamed werd op 15 december 2015 geliquideerd in de Almeerse Literatuurwijk. Hij werkte in Almere als electricien. Het Parool onthulde eerder dit jaar dat Motamed in werkelijkheid de uit Iran gevluchte Mohammad Reza Kolahi Samadi was. 

Die zou in Iran verantwoordelijk zijn geweest voor de grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran, namelijk de bomaanslag in Teheran op 28 juni 1981. Daarbij kwamen 73 mensen om. Samadi sloeg op de vlucht en werd bij verstek veroordeeld tot dood door ophanging. Hij belandde uiteindelijk onder de naam Ali Motamed in Almere. Het Openbaar Ministerie wil dit verhaal van het Parool niet bevestigen of ontkennen.

Lekken naar pers


De officier van justitie sprak tijdens de zitting vrijdagmorgen haar ongenoegen uit over het lekken naar de pers naar aanleiding van de berichten in Het Parool. De verdachten waren niet aanwezig in de rechtbank. Familie van het slachtoffer zat wel in de rechtszaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel