Droogte bedreigt bijzondere libellen Knarbos

LELYSTAD • Di 23 oktober 2018 | 21:15 • Dinsdag 23 oktober 2018 | 21:15

Eén van de twee vennen in het Knarbos in Lelystad is voor het eerst in vijftig jaar drooggevallen. De oorzaak is de droogte van de afgelopen zomer. Dit kan volgens natuurbeheerder het Flevo-landschap grote gevolgen hebben voor de bijzondere natuur rond de vennen.

Libellen
Zo is het water in de ondiepe plassen essentieel voor de voortplanting van bijzondere libellensoorten in het bos. Het gaat daarbij onder meer om de tengere pantserjuffer, de tangpantserjuffer en de zwevende pantserjuffer. Het Flevo-landschap is bezorgd dat deze libellen verdwijnen als het ven vaker en langer droogvalt.

Waterkwaliteit
Het ven vullen met ander water is geen optie omdat de samenstelling daarvan totaal anders is. "Op het moment dat je water aanvoert vanuit een sloot of een tocht, verstoor je eigenlijk het hele systeem dat hier ligt", zegt Linde van der Burgh van het Flevo-landschap.

Als de komende zomers opnieuw heel warm worden, is dat niet alleen slecht voor de libellen. Ook de biodiversiteit in het het hele gebied wordt aangetast. "Dan zijn dit geen vennen meer, maar dan worden dit zanderige glooilanden", vertelt Van der Burgh.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel