Konikpaarden aarden goed in Groningen

LELYSTAD • Zo 24 februari 2019 | 13:11 • Zondag 24 februari 2019 | 13:11

Het gaat goed met de 40 konikpaarden die vorige maand zijn verhuisd van het Oostvaardersveld bij Lelystad naar het Lauwersmeer in Groningen. Dat zegt boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer. De paarden vertonen volgens hem natuurlijk gedrag en zijn 'mooi rustig'.

De dieren moesten verhuizen omdat het Oostvaardersveld, een gebied dat grenst aan de Oostvaardersplassen, te klein werd voor de steeds groeiende kudde. Er leefden 90 paarden. Hiervan zijn er 40 naar Groningen gegaan en 20 naar Texel. De konikpaarden werden in tegenstelling tot hun soortgenoten in de Oostvaardersplassen, behandeld als gehouden dieren. Indien nodig werd bijgevoerd. Dit gebeurt in het nieuwe gebied ook.

De konikpaarden begrazen een oppervlakte van ongeveer 70 hectare. Om het gebied optimaal te houden, mag de kudde niet groeien. Elke twee jaar wordt gekeken of en hoeveel paarden er te veel zijn. Het overschot moet verhuizen of wordt geslacht. Volgende winter wordt voor het eerst naar de aantallen gekeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel