Zeewolde stapt naar geschillencommissie over begroting Veiligheidsregio

ZEEWOLDE • Do 14 mei 2020 | 21:57 • Donderdag 14 mei 2020 | 21:57

De gemeente Zeewolde legt haar bezwaren tegen hogere kosten voor de Veiligheidsregio Flevoland voor aan een geschillencommissie. Het college van B en W krijgt hiervoor steun van het overgrote deel van de gemeenteraad, zo bleek donderdagavond in een commissievergadering.

Het college maakt al enkele maanden bezwaar tegen de nieuwe kostenverdeling van de Veiligheidsregio. Daarin gaan de kleinere Flevolandse gemeenten Zeewolde, Noordoostpolder, Dronten en Urk meer betalen, en de grote gemeenten Almere en Lelystad juist minder.
Zeewolde zou zes ton meer moeten betalen, maar krijgt hier niet meer veiligheid voor terug volgens burgemeester Gorter. De gemeenteraad van Noordoostpolder gaf maandag ook aan moeite te hebben met een hogere bijdrage.

In februari maakte de raad van Zeewolde al unaniem bezwaar, maar de Veiligheidsregio vraagt alle Flevolandse gemeenten nu om in te stemmen met de begroting voor volgend jaar. Dat wil het college dus niet doen. Burgemeester en wethouders willen de nieuwe kostenverdeling voorleggen aan een geschillencommissie.

'Aanpassing over de ruggen van plattelandsgemeenten'
De PvdA twijfelt nog wat de juridische gevolgen zijn als Zeewolde niet instemt. De partij hield haar oordeel daarom nog even voor zich. Alle andere fracties steunen het voorstel om bezwaar te maken. Het CDA sprak van aanpassing van de begroting van de Veiligheidsregio over de ruggen van de plattelandsgemeenten ten voordele van de grote.

De geschillencommissie moet nog worden opgezet, zei burgemeester Gorter. De commissie zal bestaan uit adviseurs die de zes gemeenten, de Veiligheidsregio Flevoland en de provincie mogen voordragen. Gorter gaf aan dat Zeewolde zich bij een uitspraak van de commissie zal neerleggen en niet verder zal procederen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel