Zeewolde 26 december 2017
Langs de Lepelaarweg bij Zeewolde staan honderen iepen met een bijzonder verhaal. Het gaat om bomen die voor de wetenschap zijn gebruikt en nog steeds als waardevol worden beschouwd.  De iepen zijn in 1973 geplant. Het waren 1200 exemplaren, onderverdeeld in 89 verschillende klonen. De klonen waren goed bestand tegen de gevreesde iepziekte. De bomen kregen een plekje langs de lange, kale weg omdat daar getest kon worden hoe gevoelig ze waren voor onder meer de wind. Ook andere aspecten zoals bladvorming en de boomstructuur werd onderzocht.  Hoeveel zijn Iepen er nog over? Toen de milde variant van de iepziekte veranderde in een meer agressieve vorm, sneuvelden sommige bomen toch aan de gevreesde schimmel. Ook andere factoren, zoals harde wind, speelde een rol bij de kaalslag. In totaal staan er nu nog 300 iepen van 45 jaar oud langs de Lepelaarweg.  Omdat er inmiddels meer onderzoek is gedaan en er nieuwe soorten zijn ontwikkeld, hebben de bomen nu geen belangrlijke functie meer voor onderzoek. Vanwege hun diversiteit en hun genetische materiaal, worden ze toch nog als waardevol gezien voor de wetenschap.
Rutten 26 december 2017
Inbrekers hebben tijdens de kerstnacht een ravage aangericht in de rooms-katholieke Servatiuskerk in Rutten. Naar aanleiding van de inbraak gaat de politie extra surveilleren bij andere kerken in de gemeente Noordoostpolder. Volgens pastoor Victor Maagd werd de inbraak in Rutten maandagochtend, kort voor de aanvang van de mis ontdekt. Kasten in de kerk waren doorzocht, het zogenoemde tabernakel was van de muur getrokken en collectezakken met de opbrengst van de dienst op kerstavond waren verdwenen. Ook de opbrengst van een extra geldinzameling voor de Hersenstichting is waarschijnlijk gestolen. Verder zijn er tegels in het gebouw beschadigd. De mis op maandag is volgens de pastoor uiteindelijk gewoon doorgegaan. "Van de politie kregen we wel te horen dat we bepaalde zaken niet mochten aanraken. Maar verder hebben we de mis gehouden, kerstliederen gezongen en gedaan waarvoor we gekomen waren.'" De politie is op Tweede Kerstdag opnieuw naar de kerk gekomen, ditmaal voor sporenonderzoek. De rommel is inmiddels opgeruimd. Of alle vernielde spullen weer volledig hersteld kunnen worden, is nog onduidelijk. De inbraak heeft er volgens de pastoor flink ingehakt bij de kosters van de Servatiuskerk. "Dit is echt te vergelijken met een inbraak in je huis. Dat is een schending van je privacy en van een plek waar je je veilig voelt. Een kerk is niet zomaar een gebouw of een zaaltje. Het is het huis van de katholieke gemeenschap en het huis van God. Dus als er dan zoiets gebeurt, dan is dat heel vervelend."
Bant 26 december 2017
Afval van een wietplantage is afgelopen weekend gedumpt in het Kuinderbos bij Bant. Volgens boswachter Harco Bergman werd het afval maandag door wandelaars ontdekt. In het bos langs de Schoterweg lagen zakken gebruikte aarde en een berg met plantafval. Omdat het afval illegaal gedumpt is, heeft de politie dinsdag een onderzoek ingesteld. Het afval zal later deze week worden opgeruimd. Staatsbosbeheer draait op voor de kosten.
Lelystad 26 december 2017
De Kerst Inn in Lelystad bestaat 40 jaar. Kerst Inn is een initiatief van de Protestantse Gemeente Lelystad en de Pax Christi geloofsgemeenschap. Op deze tweede kerstdag kwamen zo'n 200 Lelystedelingen langs in de Ontmoetingskerk om samen te zijn. Er werden spelletjes gespeeld, kaarsen gemaakt en er was een dansoptreden.  Oud-vrijwilligers van de Kerst Inn werden in het zonnetje gezet en kregen een cadeautje.
Emmeloord 26 december 2017
De politie heeft dinsdagmorgen vroeg in Emmeloord een man opgepakt die tegen een ambulance stond te plassen. Volgens de politie gebeurde dat op winkelstraat de Lange Nering, waar kort daarvoor een vechtpartij had plaatsgevonden. Ambulancemedewerkers waren bezig met hulpverlening aan een slachtoffer van de vechtpartij. Omdat de wildplasser zich niet kon identificeren, werd hij gearresteerd. Op aanwijzingen van getuigen zijn volgens de politie ook nog twee mensen opgepakt die bij de vechtpartij betrokken waren. Zij worden verdacht van mishandeling of openlijke geweldpleging. De recherche gaat onderzoek doen naar de vechtpartij. Getuigen wordt gevraagd zich te melden.
Swifterbant 26 december 2017
Update: een dag na publicatie van dit bericht is de man teruggevonden Een 39-jarige man uit Swifterbant wordt sinds zaterdag vermist. Dat meldt de politie via sociale media . Er is ook een foto van de man vrijgegeven. De man zou zaterdagmiddag rond 15 uur vertrokken zijn in een grijze Opel Corsa. Volgens de politie is hij ongeveer 1,80 meter lang en heeft hij een normaal postuur en een ongeschoren uiterlijk. Wie weet waar de man is, of hem sinds zaterdag nog gezien heeft, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.
Almere 26 december 2017
De bewoners van de wijk Duin in Almere Poort hebben een permanent vakantiegevoel. Dat heeft alles te maken met de inrichting van de wijk, die in een duinlandschap is aangelegd. Duin bestaat nu zo'n drie jaar. De wijk ligt tussen het strand en de stad in. En dat blijkt een succes, nu de eerste fase klaar is. Er staan inmiddels 250 huizen en er wonen zo'n zeshonderd mensen. Het duinlandschap en de bijbehorende vakantiesfeer zijn voor die bewoners kenmerkend voor hun nieuwe wijk. De komende tijd wordt gebouwd aan de volgende fase van het gebied.  Hoe is de wijk tot stand gekomen? Er kwamen 40.000 vrachtwagens met zand aan te pas om het duinlandschap aan te leggen. Ook de beplanting met helmgras en de aanleg van schelpenfietspaden zorgde voor de duinsfeer. Evenals de bouwstijl van de woningen, waarvan de prijzen tussen de drie- en vierhonderdduizend euro liggen. Waar komen de Duinbewoners vandaan? Tweederde van de bewoners komt van buiten Almere. Ontwikkelaar Amvest verwacht dat er in een volgende fase ook meer Almeerders de weg naar Duin zullen vinden, als er ook goedkopere huurwoningen worden gebouwd.
Politie ontmantelt 'wietwoningen'
Heerlijk he die beunhaas Bulgaren heb er jaren geleden tegen over moeten wonen.ze gingen binnen een half jaar van een erg oude transporter naar een bijna nieuwe vw met dewalt machines erin. Kortom ...
Eerste Upcyclecentrum van Nederland officieel geopend
Als "fietser" is het moeilijk om je afval te storten ! Erg steil !! Het is echt op auto's berekend ! Wij hebben namelijk geen auto !!
Zonnepanelen losgeraakt bij topsporthal
Hopelijk is er geen kwik vrijgekomen van deze milieuvriendelijke panelen.
Eerste Upcyclecentrum van Nederland officieel geopend
Prachtig, maar waarom niet ook huisvuil inzamelen.
"Fraude met koeien schaadt de sector"
De boel belazeren en dat met een ChristenUnie minister op landbouw, dat is gelijk aan vloeken in de kerk.
Dunkirk genomineerd voor acht Oscars
Het was dat het geluid snoeihard stond, anders zou ik slaap gevallen zijn. Matige film!
Hart voor Urk wil straten vernoemen naar De Ruyter en Maurits
Vreemd, deze lui hebben blijkbaar niks anders om trots op te zijn, dan die Hollanders van toen.
Laagvliegen toegestaan voor militaire oefening
Gaan de actiegroepen die tegen het vliegveld Lelystad zijn nu ook demonstreren voor de basis Volkel en kazerne in Roosendaal ?
Versjes uit poesiealbum zorgen voor emotie
Wat mooi Loes. Altijd als ik langs die plek rijd moet ik aan Wilma denken!
'Lelystad Airport niet afdoende om Schiphol te ontlasten'
Er zullen wel wat werklozen aan het werk komen. Maar aangezien Lelystad in de top 5 staat van meest criminele steden, dan denk ik niet dat iedereen door de screening gaat komen. En de luchthaven...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer