Almere 27 december 2017
Het is de enige winkel in de Almeerse nieuwbouwwijk Nobelhorst, La Coppelia's. Maar niet voor lang meer, want de deuren moeten wegens een huurachterstand gesloten worden. Eigenaresse Coby van Kol is ten einde raad. "Er zijn beloftes gedaan die niet nagekomen zijn, dus het is moeilijk om mijn hoofd boven water te houden." Van Kol had in 2014 een balletschool en woningcorporatie Ymere vroeg aan haar of ze naar nieuwbouwwijk Nobelhorst wilde verhuizen. Daar gaf ze gehoor aan, want ze wilde op haar toenmalige plek weg. Ymere beloofde voor Nobelhorst dat er een busverbinding, school en veel nieuwe huizen zouden komen. Dat bleef lang uit, waardoor Van Kol klanten miste en de balletschool noodgedwongen moest sluiten. Ze besloot daarom een winkel te beginnen. Maar een huurachterstand van zeven duizend euro was al ontstaan.  Hoe reageert Ymere? Hoewel het inmiddels beter gaat met de wijk en ze het bedrag wil en kan gaan afbetalen is het kwaad al geschied. Van de rechter moet ze op 17 januari vertrekken. "Dat klinkt hard, maar wij vinden het ook ontzettend sneu. We zijn Van Kol al een aantal jaar financieel tegemoet gekomen, maar op een gegeven moment moeten ook wij streng zijn", vertelt Ymere woordvoerder Coen Springelkamp. Inzamelingsactie Als laatste redmiddel hoopt Van Kol het geld toch nog in één keer bij elkaar te harken. Voor vijfentwintig euro kan je een tegoedbon kopen ten gunste van de winkel. "Het betekent alles voor mij. Dit is het enige wat ik nog kan", vertelt ze in tranen.
Almere 27 december 2017
De pijnlijkste plant op aarde groeit bij Almere Jungle op stadslandgoed De Kemphaan in Almere. De tropische kas heeft een echte Australische Gympie Gympie-plant staan.  Als je de plant aanraakt moet je helse pijn doorstaan die maanden kan aanhouden. Overal op de plant zitten hele kleine brandhaartjes die, net zoals bij de brandnetel, gif afgeven als je ze aanraakt. Aanraking zou zo pijnlijk zijn dat er volgens botanist Youri Witmer van de Almere Jungle gevallen bekend zijn waar slachtoffers van de plant zelfmoord hebben gepleegd om maar van de pijn af te komen. Zelfs de dorre bladeren van de plant zijn bijzonder gevaarlijk. Het gif in de naaldjes kan een eeuw lang actief blijven. Er zijn maar een paar van deze planten in Nederland. In de kas op De Kemphaan heeft botanist Witmer er een speciale, veilige kast voor gebouwd met rondom vier meter hoog plexiglas.
Flevoland 27 december 2017
Hoewel de NS op 10 december is overgestapt op het genderneutraal aanspreken van reizigers, kan het nog steeds voorkomen dat in een trein het aloude 'dames en heren' te horen is. Volgens een woordvoerder van de NS is de nieuwe manier waarop reizigers worden aangesproken geen wet van Meden en Perzen. Reizigers in een trein bij Almere verbaasden zich onlangs over de 'ouderwetse benadering' door een conducteur. Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling zou immers ook de aanhef van omroepberichten worden aangepast. Dit omdat de NS graag wil dat iedereen zich in de trein welkom voelt. Conducteur heeft 'een zekere vrijheid' Volgens de NS zijn eerder deze maand wel alle geautomatiseerde omroepberichten in de treinen aangepast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aankondiging van het eerstvolgende station. Maar volgens de woordvoerder kan een conducteur zich ook zelf via het omroepsysteem in een trein tot de reizigers te richten. Conducteurs hebben volgens de NS 'een zekere vrijheid' in de manier waarop zij dit doen. De woordvoerder denkt dat het sowieso een tijd zal duren voor alle medewerkers aan de nieuwe benadering van reizigers gewend zijn.  Situatie op stations nog ongewijzigd  Omroepberichten op stations zijn volgens de NS nog niet aangepast. Dat komt onder meer doordat de NS op stations samenwerkt met collega-vervoersbedrijven en andere partijen. Voor de berichten op stations worden aangepast, moet eerst met die andere betrokkenen worden overlegd.
Flevoland 27 december 2017
De filezwaarte in de regio Schiphol-Amsterdam-Almere is dit jaar met 20 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB. De zogeheten filezwaarte wordt berekend door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de duur van de vertraging. De daling zou te maken hebben met de verbreding van de wegen op dit traject. In 2016 stonden er juist veel files door de werkzaamheden, maar afgelopen jaar konden automobilisten profiteren van het resultaat en nam de filezwaarte weer af. In de landelijke file top 10 van de ANWB staat één Flevolandse weg, namelijk de A27 tussen Almere en Utrecht. Daar is de filezwaarte met 12 procent toegenomen. Wel op een stuk buiten onze regio, namelijk tussen Hilversum en Bilthoven. De N50 tussen Emmeloord en Zwolle staat in de N-wegen top 10 op nummer twee. Het gaat dan om het stuk bij Kampen.
Urk 27 december 2017
Het is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen dat een landelijke partij maar één kandidaat op de kieslijst heeft voor een gemeenteraadsverkiezing. Dat zeggen Pamela Young van de Kiesraad en John Bijl van het Periklesinstituut, dat lokale en provinciale politici traint en begeleidt. De PVV doet de komende gemeenteraadsverkiezing voor het eerst mee op Urk en er staat daar één naam op de lijst. Het komt heel soms voor dat een lokale groepering aan verkiezingen meedoet met één kandidaat. "Ook bij de landelijke verkiezingen is het een keer gebeurd, maar dat een grote landelijke partij bij lokale verkiezingen zo'n kort lijstje heeft, dat heb ik nog nooit gehoord", aldus Young. 'Komt niet sterk over' Bijl zegt dat het niet heel sterk overkomt dat de PVV, die het landelijk zo goed heeft gedaan, maar één kandidaat weet te vinden om op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te zetten. "Het is een partij van formaat en dan maakt dit geen imposante indruk. Gelet op het aantal Urkers dat in het voorjaar landelijk op de PVV stemde zou de partij in maart twee zetels binnen kunnen halen", denkt Bijl. Eventuele tweede zetel naar andere partij Twee zetels voor de partij van Geert Wilders zijn dus niet ondenkbaar, maar de tweede zetel zal niet naar deze nieuwkomer gaan. "In de Kieswet staat dat als een partij niemand kan leveren om een gewonnen zetel te bezetten, deze naar een andere partij gaat. Na de verkiezingen mogen er namelijk geen kandidaten meer worden benoemd. Er wordt een ingewikkelde rekenmethode losgelaten op de uitslag van de verkiezingen en de partij die daar uitrolt krijgt de plek die dus eigenlijk van de PVV was", legt Young namens de Kiesraad uit. Welke partij er in dat geval met de PVV-stemmen vandoor gaat, is dus niet van tevoren te zeggen. Lelystad en Almere De PVV doet naast Urk ook voor het eerst mee in Lelystad. Daar staan wel meer kandidaten op de lijst. In Almere zal de partij voor de derde keer meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing.
Lelystad 27 december 2017
De Blokker in het centrum van Lelystad gaat verhuizen. De winkel vertrekt uit het ABC-gebouw en opent op 21 maart haar deuren op een andere locatie in het stadshart. Volgens een woordvoerder zal dat zijn in De Promesse. De nieuwe winkel komt er anders uit te zien dan de huidige. Blokker is namelijk al enige tijd bezig met het ombouwen van haar winkels naar een nieuwe formule.  'Uit de loop' Volgens het bedrijf is besloten tot de verhuizing omdat het stadshart van Lelystad de afgelopen jaren verschoven is in de richting van De Promesse. De huidige vestiging van Blokker aan de Neringpassage ligt daar volgens het bedrijf te ver vandaan.  ABC-gebouw Wat er gaat gebeuren met de lege ruimte die Blokker in het ABC-gebouw achterlaat is nog onduidelijk. De afgelopen jaren zijn ook Halfords en opticien Pearle al uit het pand vertrokken naar een locatie elders in het centrum.  De eigenaar van de Albert Heijn, vastgoedbedrijf BUN, had in het verleden een plan klaarliggen om fors te investeren in het ABC-gebouw en de directe omgeving. Voorwaarde was wel dat het parkeerbeleid op de schop ging . Nadat de gemeenteraad dat voorstel in februari afwees gaf BUN aan af te zien van investeringen in het ABC-gebouw. Update 28/12:  In eerste instantie gaf Blokker aan dat de nieuwe winkel aan het Wisselplein zou komen. Deze straatnaam is echter verdwenen bij de verbouwing van het centrum. De nieuwe winkel opent in maart in De Promesse, zo verduidelijkt een woordvoerder van Blokker.
Zeewolde 27 december 2017
De Van Z.. tot Z.. tocht in Zeewolde wordt volgend jaar weer gehouden. Dat meldt het nieuwe bestuur. De tocht ging in 2017 voor het eerst niet door. Daarmee kwam er een einde aan een traditie van 20 jaar.  Het bestuur kreeg de begroting voor de jaarlijkse wandeltocht niet rond. Het werd steeds lastiger om sponsoren te vinden voor het evenement die start en eindigt in Zeewolde. Dat geld was onder meer nodig voor shirts, voedsel en een bestelbusje. Het nieuwe bestuur meldt dat de wandeltocht in 2018 wordt gehouden op 14 en 15 september met een totale afstand van 110 kilometer. Er kunnen verschillende afstanden worden gelopen. De organisatie zit nog wel in het beginstadium, momenteel zijn ze druk met de vergunningen.
Almere 27 december 2017
Het Almeerse festival Gestrand slaat een jaar over en zal dus komende zomer niet plaatsvinden. Volgens organisator Remon Popelier is het festival de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daardoor is het volgens hem nodig om alle zaken eens goed op een rij te zetten. Het openluchtfestival begon 12 jaar geleden als een een kleinschalig gratis strandfeest. Bezoekers mochten eigen eten en drinken meebrengen. Om dat aan te moedigen, plaatste de organisatie zelfs barbecues. Editie 2017 had 'uitdagingen' Afgelopen zomer kwamen er 6000 mensen naar Gestrand. Bij dergelijke bezoekersaantallen gelden nu eenmaal strengere en aanvullende voorwaarden, zegt Popelier. "Afgelopen zomer werden we een week voor het festival geconfronteerd met uitdagingen op dat gebied . We moesten op de valreep van alles regelen, zodat het festival alsnog door kon gaan." Terug naar de tekentafel "Omdat we dat niet nog een keer willen, hebben we besloten dat we terug moeten naar de tekentafel. We gaan eens goed kijken naar de opzet van het festival, en wat dingen aanpassen. Gestrand kan dan vanaf 2019 weer jaren doorgaan. Het karakter van het festival mag natuurlijk niet veranderen, maar er zijn een paar dingen die misschien niet langer mogelijk zijn." Financiering moet ook anders Volgens Popelier is het ook lastiger dan voorheen om het festival financieel rond te krijgen. "Met de groei van het festival zijn ook de kosten toegenomen. Het wordt lastiger om alles met vrijwilligers te runnen. Maar mensen inhuren is ook lastig, omdat we geen entree heffen en weinig verdienen aan de verkoop van eten en drinken. We moeten dus eens kijken of we op een andere manier geld kunnen binnenhalen."
Lelystad 27 december 2017
De 86-jarige Jan Heikoop uit Lelystad maakt schaalmodellen van luciferstokjes. In de winter zit hij bijna elke ochtend te knutselen. Voor een model klaar is, heeft hij er honderden uren ingestoken. Jan is begonnen met knutselen toen hij met pensioen ging. Eerste werkte hij met gewoon hout, maar op een tentoonstelling werd hij gegrepen door de lucifer. Zijn pronkstuk is beland in het Nederlands Modelspoormuseum in Sneek. Daar staat een locomotief van zijn hand in een speciale vitrine. Zijn vrouw Annie is trots. Zij is ook creatief bezig, met schilderen. Het paar heeft wel eens samen een expositie gehouden, en dat was meteen de laatste keer. "Er was na afloop een aantal stukken kwijt", vertelt, Annie. "Je gelooft het niet, maar dat doen we dus nooit meer." Het volgende project van Jan is een oude Hollandse molen.
Urk 27 december 2017
Een belangrijk nieuwsevenement van het afgelopen jaar was het koninklijk bezoek aan Urk. "Het was een hele kunst om het zo lang mogelijk geheim te houden dat de koning en koningin zouden komen", vertelt de Urker bestuursadviseur Eef de Vries.   In februari hoorde hij dat er hoog bezoek zou komen en ging hij aan de slag met het programma. "De organisatie is natuurlijk best lastig als je niet kan zeggen wie er precies komt. Dat is voor de veiligheid van het koningspaar. Ik vertelde op een gegeven moment maar dat er een hoge Eurocommissaris zou komen." Het geheimhouden is goed gelukt. "Pas op het allerlaatste moment hebben we het bekendgemaakt", aldus De Vries Deze en volgende week blikt Omroep Flevoland terug op opmerkelijk nieuws uit 2017.
Swifterbant 27 december 2017
De 39-jarige man uit Swifterbant die sinds zaterdag werd vermist, is weer terecht. Dat meldt de politie. De man was zaterdagmiddag in een gehuurde auto vertrokken. Sindsdien was er niets meer van hem vernomen. De politie verspreidde via sociale media een foto en een signalement van de man. Volgens de politie zijn die berichten de afgelopen dagen een kwart miljoen keer bekeken en gedeeld. Woensdagmorgen werd bekend dat de man levend is teruggevonden. Ook de auto is weer terecht. Waar de man de afgelopen dagen is geweest, is niet bekendgemaakt.
Flevoland 27 december 2017
De gemeente Dronten wil een deel van haar stranden aan de Randmeren verkopen of teruggeven aan de natuur. "De huidige kwaliteit, beheerbaarheid en betaalbaarheid van de stranden gaat achteruit. De stranden zijn niet meer up-to-date; er is veel van hetzelfde”, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.  Zes stranden afstoten Het gaat onder meer om gedeeltes van het Abbertstrand, Ellerstrand, Boschbergstrand en het Harderstrand. Voor een aantal van deze plekken is al interesse van ondernemers zoals de eigenaar van strandpaviljoen At Sea en de Molecatengroep die eigenaar is van het vakantiepark Flevostrand in Biddinghuizen.  Vandalisme De gemeente Dronten ziet dat niet alle stranden in de gemeente druk bezocht worden en dat het beheer en bestrijden van vandalisme te veel geld kosten. Minder kilometers openbaar strand volstaat volgens het gemeentebestuur. Beheerders mogen zelf bepalen of er parkeergeld wordt gevraagd. Parkeermeters worden nu regelmatig vernield en nieuwe kosten 10.000 euro per stuk. Betaald parkeren vinden de meeste beheerders niet gastvrij en de kosten zijn te hoog voor de kwaliteit van het strand, aldus de gemeente.  Eigen karakter De gemeente wil dat alle openbare stranden die in beheer van de gemeente blijven meer variatie krijgen en heeft bedacht dat ze een eigen 'karakter' moeten krijgen. Zo moet er op sommige stranden goed gerecreëerd kunnen worden en anderen plekken moeten zich juist richten op watersporters.  Op 11 januari praat de gemeenteraad verder over het voorstel van burgemeester en wethouders.
Almere 27 december 2017
De warenhuisketen Hudson's Bay wil af van het dure imago en gaat goedkopere merken in de winkel opnemen. Dat zegt directeur Edo Beukema van de Canadese keten in het FD . De winkelketen heeft in september een winkel in Almere geopend. Sindsdien verschenen er verhalen in de media, onder andere dat Hudson's Bay te weinig klanten zou trekken, ook zou het Canadese moederbedrijf overwegen om alle Europese winkels te sluiten .  Beukema ontkent in het FD dat de winkel denkt aan stoppen in Nederland. Wel gaan er volgende maand dingen veranderen in de winkel. "Klanten vertellen ons in de winkel en op sociale media wat ze goed vinden en wat niet. Ze vinden de prijzen aan de hoge kant. We missen merken met lagere aanvangsprijzen. Dat is een van de dingen die we vanaf januari gaan veranderen', aldus Beukema.
Flevoland 27 december 2017
Een huis vinden is lastig geworden voor mensen met een middeninkomen. In een publieksonderzoek van de regionale omroepen en de NOS melden vooral dertigers en late twintigers dat zij het moeilijk hebben op de woningmarkt. Ze hebben best iets te besteden, maar zitten op verschillende manieren klem: ze verdienen te veel voor een goedkope sociale huurwoning, maar kunnen geen betaalbaar koophuis vinden. Huurwoningen in de vrije sector zijn vaak veel te duur en voor een hypotheek is hun inkomen juist weer te laag.  Sanjay en Amrita Gogai wonen daardoor noodgedwongen bij de ouders van Sanjay in Lelystad. Het stel trouwde in 2012 en is sindsdien op zoek naar een woning. Het tweetal valt tussen wal en schip. Ze komen niet in aanmerking voor sociale huur, maar kopen is te duur. Ook Marleen Mak (28) uit Almere heeft het lastig op de woningmarkt. Zij kwam na een periode in het buitenland terug naar Almere. Ze ging weer bij haar ouders wonen, maar is na een halfjaar toe aan een eigen plek. "Ik sta niet ingeschreven voor een huurwoning, want ik weet nog niet in welke gemeente ik in de toekomst ga wonen. Dat is afhankelijk van mijn werkomstandigheden. Meer regie Het kabinet vindt dat gemeenten meer de regie moeten nemen. In het regeerakkoord staat dat zij meer mogelijkheden moeten krijgen om het aanbod van huizen te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen. Nu kijken gemeenten en investeerders vooral naar elkaar en gebeurt er te weinig. Amsterdammers drijven de prijs op Door de schaarste zijn de huizenprijzen in de Randstad flink gestegen. Dit biedt ook kansen voor de rest van Flevoland. Loodgieter Theo Loogman (34) uit Haarlem zocht in eerste instantie een huis in de buurt, maar dat was voor hem niet meer te betalen. "Je wordt gewoon overboden, mede omdat Amsterdammers deze kant op komen en de prijs opdrijven. Een huis wordt gemiddeld voor tussen de 25.000 en 35.000 euro meer verkocht dan waar het voor wordt aangeboden." Biddinghuizen als alternatief Loogman besloot te gaan kijken of hij in de buurt van Dronten een woning kon vinden voor zijn gezin. "Vrienden van mij wonen in Biddinghuizen en we zijn eigenlijk eerst voor de grap gaan kijken wat het kost. Maar ik kan zeggen dat we net voor de kerstdagen onze handtekening hebben gezet voor een nieuwe twee-onder-één-kap-woning in Biddinghuizen. Eind 2018 moet het huis af zijn." Het onderzoek De regionale omroepen en de NOS wilden graag weten wat de ervaringen zijn van mensen die een ander huis zoeken. Ruim 4.300 mensen, waarvan bijna 200 Flevolanders, die een huur- of koophuis zoeken hebben meegedaan. Hun antwoorden zijn niet representatief voor de hele provincie maar geven wel een beeld van de problemen waar woningzoekenden tegen oplopen.
Hemingway komt tot leven in Lelystad-Haven
En nu is het dicht?
Pechtold (D66) voor uitstel opening Lelystad Airport
Jan Terlouw heeft dit maanden geleden al aangekondigd.Net als De P.v.d.A met Sharon Dijksma en recent Eppo Bruins v.d C.U. Feit: sinds de bouw van flutvliegveld L'stad stijgt de werkloosheid in...
Pechtold (D66) voor uitstel opening Lelystad Airport
Daar zal hij ook echt van schrikken.
Tiny houses wellicht in Emmeloord
Als je zo'n hokkie koopt voor minimaal € 125.000 heb je geld teveel of je bent niet goed wijs. In de USA kost zo'n hokkie ongeveer $10.000 kant en klaar geplaatst.
Pechtold (D66) voor uitstel opening Lelystad Airport
Eerst maar eens zien of hij daar dan ook blijft wonen, hè? Misschien moet iemand hem dat eens vragen.
Pechtold (D66) voor uitstel opening Lelystad Airport
Juist. Bij dit soort politici gaat het niet om wat ze zeggen en suggereren, maar om wat ze niet zeggen. En inderdaad, de bewoners rondom Schiphol roeren zich inmiddels ook, en dat zijn veel meer po...
Politie ontmantelt 'wietwoningen'
Snel legaliseren, dan kan de politie weer echt aan het werk.
Pechtold (D66) voor uitstel opening Lelystad Airport
Pechtold, die riep voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer toch ook dat de provincies Flevoland en Zeeland wel opgeheven mochten worden, omdat ze niets te doen hebben? Horen we hem daar nog over?...
Burgemeester: geen toestemming om woning binnen te treden
Dus als je niet betaald mag je gewoon blijven zitten? Dan kan iedereen wel stoppen met zijn hypotheek te betalen. Ik vind het compleet kansloos dat mensen dit "toppie" vinden.
Politie ontmantelt 'wietwoningen'
Misschien omdat de agenten iets eerder op de hoogte zijn?? Kip.. Ei.. Goede actie!
© omroep flevolandsitemap | disclaimer