Flevoland 31 december 2017
Met oliebollen, champagne en veel vuurwerk knalde Flevoland het nieuwe jaar in. Omroep Flevoland vroeg via Facebook bij wie wij het nieuwe jaar mogen meevieren. Daar werd massaal op gereageerd.  Mannen tegen de vrouwen De familie Van der Star uit Almere houdt er een eigen traditie op na. Al jaren gaan zij met vrienden de hele avond lang eten en spelen zij verschillende spelletjes. De strijd vindt plaats tussen de vrouwen en de mannen. Het is een hele competitie waarbij iedereen bloedfanatiek wordt. Feesttent In Rutten wordt een groot feest gehouden om het nieuwe jaar in te luiden. Midden in het dorp staat een feesttent en is een aftelmoment. Rond 01:00 uur 's nachts verwacht de organisatie dat het echt druk gaat worden. Dan treedt een band op tot in de vroege uurtjes. Boem KNAL In Emmeloord werden we uitgenodigd door Cindy Stoop en haar vrienden. Zij sloegen voor een paar honderd euro aan vuurwerk in en knalden daarmee het nieuwe jaar in. De hele dag zijn ze in de weer met de voorbereidingen op het nieuwe jaar. ''We zijn sinds 11:00 druk in de weer met oliebollen bakken'' vertelt ze.  Amsterdamse kroeg In Almere Haven kwamen buren aan de Kornwierde samen om oud en nieuw te vieren. De buurt deed dit in Amsterdamse sfeer. De partytent werd ingericht als een bruin café. Daarnaast werden klassieke smartlappen gezongen en stond ook hier het vuurwerk klaar.
Flevoland 31 december 2017
Vier mensen overleden het afgelopen jaar door geweld in Flevoland. Dat zijn er een stuk meer dan in 2016, toen kwam er één man om het leven door geweld.  Esther Paul In april zien twee fietsers iets drijven in het Veluwemeer bij Biddinghuizen. Later blijkt het om de Almeerse Esther Paul (43) te gaan. Ze zat ondergedoken in een chalet op camping Riviera Beach in Biddinghuizen. Paul was geen onbekende van de politie. Ze was meerdere keren onderwerp van politie-onderzoeken naar hennepteelt en witwassen. Daar heeft ze ook voor vastgezeten, maar sinds eind 2014 was ze weer vrij. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de moord op Paul en doet nog steeds onderzoek naar haar dood. Een oproep twee weken geleden in Opsporing verzocht leverde vijf tips op.  Steekpartij Boslaan In juli  vindt er een steekpartij plaats in een huis aan de Boslaan in Marknesse. Een 23-jarige man overleeft dit niet. In eerste instantie worden er vier verdachten aangehouden. Drie van hen worden vrijgelaten en een 28-jarige vrouw zit nog vast. Het is de vriendin van het slachtoffer. Tijdens de fatale avond zou het stel ruzie  hebben gekregen. Beiden waren onder invloed van alcohol.  Schietpartij Neptunussingel Een 14-jarig meisje wordt in augustus doodgeschoten aan de Neptunussingel in Almere Poort. De politie houdt twee mannen aan. De Telegraaf maakte bekend dat de verdachten haar broer en haar vader zouden zijn. Het meisje zou per ongeluk door haar 18-jarige broer zijn neergeschoten. Haar vader wordt een paar dagen later vrijgelaten.  Steekpartij Pirellipad In december overlijdt een 15-jarige jongen uit Almere bij een steekincident aan het Pirellipad in Almere. De politie houdt twee andere 15-jarige jongens aan. Het incident vond plaats langs de busbaan in de Bouwmeesterbuurt. De politie is op zoek naar getuigen  van een ruzie die vlak voor het fatale incident plaatsvond.  Anne Faber Dit is de zaak die het afgelopen jaar de meeste aandacht kreeg: de dood van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht. Omdat zij niet uit Flevoland kwam en hier ook niet om het leven is gebracht, telt ze niet mee in deze lijst. Twee weken lang werd er met man en macht gezocht naar de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht. Zij vertrok eind september op de fiets voor een fietstocht door de provincie Utrecht, maar kwam niet meer thuis. Op 12 oktober wordt haar lichaam gevonden bij het Nulderpad in Zeewolde. De politie houdt de 27-jarige Michael P verantwoordelijk voor haar dood. Hij komt op 10 januari voor de rechter, dan vindt er een pro-forma zitting plaats.
Swifterbant 31 december 2017
Kerkgebouw De Hoeksteen in Swifterbant is zaterdag en zondag druk bezocht door inwoners van het dorp die behoefte hadden aan gesprekken met elkaar of met Slachtofferhulp. Zondag kwamen tussen de 30 en 40 mensen naar De Hoeksteen. Dat laat de gemeente weten. Het gebouw was geopend in verband met het fatale vuurwerkongeluk dat zaterdag gebeurde aan de Vogelwikke. Daarbij kwam een 39-jarige man uit het dorp om het leven. De vrouw en twee kinderen van het slachtoffer waren aanwezig bij het incident. Zij raakten niet gewond. Volgens de politie is het ongeval vermoedelijk met illegaal vuurwerk gebeurd. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Daar doet de politie nog onderzoek naar. Burgemeester Burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten, waar Swifterbant onder valt, vindt het mooi dat veel mensen bij elkaar zijn gekomen. Volgens hem is er in De Hoeksteen geluisterd, gepraat en gehuild. Hij heeft contact met alle basisscholen in Swifterbant en enkele middelbare scholen in Dronten. Na de kerstvakantie willen ze leerlingen de ruimte geven om over het incident te kunnen praten. Aat de Jonge heeft met veel buurtbewoners gesproken. Volgens de burgemeester zal de jaarwisseling nooit meer hetzelfde zijn voor veel inwoners van het dorp. De Jonge is zelf ook erg aangeslagen.  Inzamelingsactie Op de website Doneeractie  is een inzamelingsactie gestart voor de nabestaanden van het vuurwerkslachtoffer. "Deze actie is gestart om een klein steuntje te geven voor de dingen waarmee het gezin in de (nabije) toekomst geconfronteerd kan worden.", is te lezen op de site. Zondagmiddag was er ruim 300 euro ingezameld.
Almere 31 december 2017
René Wiering, docent maatschappijleer op het Oostvaarders College in Almere, heeft de Cicero debatprijs niet gewonnen. Zo meldt de organisatie zondag. De prijs wordt sinds 2014 uitgereikt aan een persoon of organisatie die ‘het debat’ in Nederland promoot of bewijst dat ‘het debat’ altijd moet worden aangegaan. Wiering kreeg samen met de uiteindelijke winnaar evenveel punten van de jury, maar kreeg uiteindelijk minder publieksstemmen en eindigde daardoor op de tweede plaats. De docent werd voor de shortlist met twee andere genomineerden gekozen uit 27 kandidaat-genomineerden. De organisatie roemde zijn debat- en retoricatrainingen aan leerlingen waarmee hun essentiële persoonlijke vaardigheden werd aangeleerd. Daarnaast werd zijn succesvolle oprichting van een jaarlijkse debat-basisscholenkampioenschap in de provincie Flevoland genoemd. De voorzitter van Wageningen University, Louise Fresco, heeft de prijs gewonnen omdat ze een podium bood aan een klimaatscepticus terwijl daar grote kritiek op was. Ze betoogde juist dat universiteiten een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben kritische geluiden toe te laten. In januari krijgt Fresco de prijs uitgereikt.
Lelystad 31 december 2017
De Lelystadse bedrijf Moniss verpakkingsmaterialen heeft de eerste plaats niet gehaald in de wedstrijd om de slechtste slogan van 2017. Hun 'Voor iedere gleuf een doos' was goed voor de tweede plaats met ruim 12 procent van de stemmen. De leus van de Millse molen De Korenbloem had met 27 procent van de stemmen de eerste prijs te pakken. Op de verpakking van hun worstenbroden was te lezen 'Van kop tot kont, worst in de mond'. Het bedrijf op de derde plaats ontving slechts 44 stemmen minder dan het Lelystadse bedrijf. Kattenspeciaalzaak 4 Cats kreeg in totaal 1522 stemmen met de slogan 'Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft'.
Flevoland 31 december 2017
In vier van de zes Flevolandse gemeenten mag op oudjaarsdag met carbid geschoten worden. Zeewolde, Lelystad, Noordoostpolder en Dronten hebben binnen de bebouwde kom verschillende schietlocaties aangegeven. In Dronten en Noordoostpolder mag er ook buiten de bebouwde kom met carbid geknald worden.  Eisen De gemeente hebben eisen opgesteld waaraan het carbidschieten moet voldoen. In Dronten en Noordoostpolder mag de melkbus niet groter zijn dan 50 liter en moet de deksel met een stuk touw aan de melkbus vastgemaakt zijn. In Zeewolde mag er niet met deksels geschoten worden, daar zijn lekke ballen en andere zachte voorwerpen verplicht. In Lelystad is de maximale inhoud van de melkbus 40 liter.  Op onderstaande kaart zijn de precieze locaties per gemeente aangegeven waar carbid geschoten kan worden.  Tijd om te schieten In de gemeenten mag om 13:00 uur begonnen worden met knallen. Volgens Dronten komt dit door de zondagswet die 'vermakelijkheden op een zondag' vanaf 13:00 uur toestaat.  In Lelystad mag al vanaf 10.00 uur worden geschoten.  In Zeewolde houdt het knallen om 17:00 uur 's middags op. In de drie andere gemeenten mag tot mag tot 02:00 's nachts op 1 januari geschoten worden.
Flevoland 31 december 2017
In Flevoland zijn het afgelopen jaar acht mensen overleden na een verkeersongeluk. Dat blijkt uit gegevens van Omroep Flevoland. In 2016 vielen er 10 verkeersslachtoffers, het jaar daarvoor 12.  Begin  februari overleed een 12-jarig meisje na een ongeval met een brommobiel aan de Winkelweg in Zeewolde. Zij zat samen met haar 16-jarige zus in het voertuig en raakte te water. Ze raakte zwaargewond en overleed een aantal dagen later aan haar verwondingen.  Een aantal dagen later komt een 26-jarige vrouw uit Kampen om het leven nadat ze in botsing kwam met een vrachtauto op de A6 bij Emmeloord. De auto raakte van de weg en sloeg meerdere keren over de kop en kwam uiteindelijk in de berm tot stilstand.  Eind april vond een dodelijk ongeval plaats op de Gooiseweg ter hoogte van de A27. Daar kwam een 40-jarige vrouw om het leven na botsing met een vrachtwagen. In de auto zat ook haar 8-jarige zoontje. Hij overleed  een paar dagen later alsnog aan zijn verwondingen.  Een gezin uit Amsterdam overlijdt eind mei bij een auto-ongeluk op de A6. Later blijkt het te gaan om acteur John Wijdenbosch (44) en zijn vrouw (36) en dochter (4).  De auto van de slachtoffers was in het water beland. De wagen werd ontdekt op maandag na een melding van een passerende automobilist. Waarschijnlijk heeft het ongeval al een avond daarvoor plaatsgevonden.  Twee weken geleden overlijdt een man uit Hoorn op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Hij botste op een vrachtauto en was op slag dood.
Politie ontmantelt 'wietwoningen'
Heerlijk he die beunhaas Bulgaren heb er jaren geleden tegen over moeten wonen.ze gingen binnen een half jaar van een erg oude transporter naar een bijna nieuwe vw met dewalt machines erin. Kortom ...
Eerste Upcyclecentrum van Nederland officieel geopend
Als "fietser" is het moeilijk om je afval te storten ! Erg steil !! Het is echt op auto's berekend ! Wij hebben namelijk geen auto !!
Zonnepanelen losgeraakt bij topsporthal
Hopelijk is er geen kwik vrijgekomen van deze milieuvriendelijke panelen.
Eerste Upcyclecentrum van Nederland officieel geopend
Prachtig, maar waarom niet ook huisvuil inzamelen.
"Fraude met koeien schaadt de sector"
De boel belazeren en dat met een ChristenUnie minister op landbouw, dat is gelijk aan vloeken in de kerk.
Dunkirk genomineerd voor acht Oscars
Het was dat het geluid snoeihard stond, anders zou ik slaap gevallen zijn. Matige film!
Hart voor Urk wil straten vernoemen naar De Ruyter en Maurits
Vreemd, deze lui hebben blijkbaar niks anders om trots op te zijn, dan die Hollanders van toen.
Laagvliegen toegestaan voor militaire oefening
Gaan de actiegroepen die tegen het vliegveld Lelystad zijn nu ook demonstreren voor de basis Volkel en kazerne in Roosendaal ?
Versjes uit poesiealbum zorgen voor emotie
Wat mooi Loes. Altijd als ik langs die plek rijd moet ik aan Wilma denken!
'Lelystad Airport niet afdoende om Schiphol te ontlasten'
Er zullen wel wat werklozen aan het werk komen. Maar aangezien Lelystad in de top 5 staat van meest criminele steden, dan denk ik niet dat iedereen door de screening gaat komen. En de luchthaven...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer