Gelderse en Overijsselse kritiek op uitspraak Verbeek

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vanuit Gelderland en Overijssel is kritisch gereageerd op de uitspraak die Leen Verbeek dinsdag deed over protesten van buurprovincies tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. De Flevolandse commissaris van de Koning noemde die protesten tijdens zijn nieuwjaarstoespraak ‘de gebruikelijke, bijna rituele rimpelingen’.

Overijssel
De Overijsselse commissaris van de Koning, Boele Staal, zegt dat protesten vanuit de bevolking niet afgedaan mogen worden als bijna rituele rimpelingen. "Er zijn immers fouten gemaakt in het proces, de milieueffect rapportage bijvoorbeeld. Fouten die hersteld moeten worden." Staal betreurt de uitspraak van Verbeek.

De commissaris van Overijssel zegt er goed op toe te zien dat de minister het vertrouwen van de bevolking in het dossier Lelystad Airport weer gaat terugwinnen. “Het gaat om zorgvuldigheid, geen vluggertje.”

Ook in de rest van politiek Overijssel wordt met onbegrip gereageerd op de toespraak van Verbeek.

Volgens het CDA is de uitspraak "zeer onhandig" en getuigt deze van "weinig empathisch vermogen". D66 vindt de uitspraak "erg jammer en niet passend bij een CdK." De fractievoorzitter begrijpt dat de commissaris een lans wil breken voor de toekomst van Flevoland, "maar dat doe je niet zo." "Een Commissaris van de Koning hoort boven de partijen te staan." Volgens Luuk Folkerts van de Partij voor de Dieren wordt door de uitspraak "pijnlijk duidelijk dat de mening van buurprovincies er eigenlijk niet toe doen en dat economische belangen in Nederland toch nog altijd boven de belangen van natuur gaan."

Gelderland
Ook de Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, zegt dat er geen sprake is van rituele rimpelingen. Hij spreekt over oprechte zorgen van burgers die héél serieus genomen moeten worden. Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten heeft volgens Cornielje gemerkt dat burgers door de besluitvorming rond Lelystad Airport minder vertrouwen in de overheid hebben gekregen. Dat vertrouwen moet volgens Cornielje worden hersteld.

De toespraak van Leen Verbeek


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer