Vakbonden sluiten nieuwe acties openbaar vervoer niet uit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vakbonden sluiten nieuwe acties in het openbaar vervoer niet uit als werkgevers de buschauffeurs niet tegemoet komen. De werkgevers krijgen tot 15 januari de tijd om inhoudelijk op de eisen in te gaan. 

Donderdag rijden er in Flevoland geen bussen vanwege de staking van chauffeurs. Die mogen overigens zelf bepalen of ze het werk neerleggen of niet. In Almere staakt ruim zeventig procent van chauffeurs. Ook in de rest van Flevoland is de actiebereidheid groot, aldus de vakbonden. 

CNV en FNV hebben een conflict met de werkgevers over een nieuwe CAO. De chauffeurs eisen een loonsverhoging van 3,5 procent en een lagere werkdruk. Volgens chauffeurs zouden ze volgens een veel te strakke planning moeten rijden en daardoor geen tijd hebben voor een kop koffie of een sanitaire stop.

De grens is bereikt
"Het is een sluipend proces, geleidelijk aan worden er minuten afgepikt. Dat gebeurt in een bepaalde periode en op enig moment is de grens bereikt", laat Willem Dijkhuizen van vakbond FNV weten. "Een staking is een laatste redmiddel dat we gebruiken. We hopen dat de werkgevers tot bezinning komen, dat ze naar ons luisteren en met goede voorstellen komen." 

Dolgraag in gesprek
De werkgevers in het streekvervoer willen 'dolgraag' in gesprek met de vakbonden over een nieuwe 'goede' cao. Dat heeft Fred Kagie, voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) donderdag laten weten. De organisatie nodigt de bonden uit om in gesprek te gaan en  goede afspraken te maken over de thema’s werkdruk, vergrijzing, scholing en de loonparagraaf. 


© omroep flevolandsitemap | disclaimer