Hoe doen die Nederlanders dat toch, vroeg de Amerikaan Charlie Armstrong zich af. Hij werkt als vice-president voor Southern Development, een projectontwikkelaar in Charlottesville, Virginia. Het is de zomer van 2013 als hij de kaart van het Amerikaanse stadje voor zich heeft liggen. Zijn bedrijf mag een groot stuk grond nabij het centrum van de stad bebouwen. Het ligt naast een van de begraafplaatsen van de stad en op loopafstand van de belangrijkste winkelstraat. Hij wil een wijk neerzetten waar de dingen anders gaan dan anders. Waar de huizen dicht op elkaar staan, waar de huizen in een rij staan.

In Charlottesville vind je de University of Virginia. De stad leverde twee Amerikaanse presidenten: Thomas Jefferson en James Monroe. Er wonen bijna vijftigduizend inwoners. De jonge bevolking groeit, de stad knapt uit haar jasje. Er zijn meer woningen nodig.

 

Armstrong heeft gehoord van de bouwrevolutie in de jaren '70 van de vorige eeuw in Nederland. Als er iets is wat Nederlanders kunnen, is het efficiënt omgaan met ruimte, want die is schaars in het landje aan de Noordzee. De Nederlanders leggen nieuw land droog, bouwen gloednieuwe steden en dorpen. "Iedereen die werkt in de bouwwereld kent de innovatieve ideeën in Nederland. In geen ander land wordt zo goed gekeken naar wat je met beschikbare ruimte kunt doen”, vertelt de ontwikkelaar. Hij leest over woonerven. "Een concept dat wij niet kennen in de Verenigde Staten. Huizen in hofjes, waar kinderen, automobilisten en fietsers de weg met elkaar delen. Waar buren op elkaars tuin uitkijken en waar de sociale controle hoog is.”

De Amerikaan boekt een ticket naar Amsterdam. Hij is onder de indruk van wat hij ziet. Hij wandelt langs de Amstel. En neemt op een dag de trein naar Almere. "Als je een woonerf wil zien, moet je in Almere zijn”, verklaart hij. Armstrong huurt een fiets en rijdt rond door de stad. Hij ziet honderden woningen. Aaneengeschakeld, vrijstaand of keurig in een rijtje. In Almere Haven loopt hij over de Brink, de Schoolstraat en de Stadswerf. Dit is wat hij zoekt: woonerven. De straten van Haven inspireren hem. Hij maakt tientallen aantekeningen en geeft zijn ogen de kost.

Terug in Charlottesville begint zijn strijd. De ambtenaren van de Amerikaanse stad hebben twijfels. Spelende kinderen op het zelfde stuk straat als automobilisten? Dat is vragen om ongelukken. Wie is er verantwoordelijk als er iets mis gaat, toch zeker het stadsbestuur niet? Nee, voetgangers krijgen een stoep en de auto's krijgen een eigen weg. "Het is heel jammer”, reageert Armstrong. "Dit is wat het woonerf juist zo sterk maakt. Maar omdat het onbekend is, durven de ambtenaren het niet aan.” Op de tekentafel worden de eerste schetsen van de nieuwe woonwijk gemaakt. Armstrong schrijft met potlood wat straatnamen op. Twee springen in het oog: Amstel Avenue naar de rivier die Amsterdam voorspoed bracht en Almere Avenue, de stad die hem inspireerde tot zijn ontwerp.

In eerste instantie verwacht Armstrong dat zijn bouwproject omarmt zal worden door 'hipsters', jonge creatieve professionals die het spannend vinden om in een nieuw concept te wonen. Het pakt anders uit. Armstrong: "Naar nu blijkt trekt het juist allerlei soorten mensen aan. Jonge gezinnen, pensionado's, tweeverdieners zonder kinderen. De nieuwe bewoners noemen de locatie zo dicht bij het centrum als pluspunt, maar ook de knusse uitstraling van de wijk.”

En de prijs van de huizen op Almere Avenue? Het zijn geen Almeerse prijzen. Voor een gemiddelde woning in de nieuwe wijk betalen de Amerikanen zo'n 400.000 dollar (381.512 euro).

Productie

De Verenigde Staten liggen niet naast de deur, daarom heeft Omroep Flevoland samenwerking gezocht met televisiestation CBS19 in het Amerikaanse Charlottesville, Virginia. Met de hulp van ochtendverslaggever Tyler Hawn konden wij een verhaal maken over Almere Avenue. Tyler interviewde projectontwikkelaar Charlie Armstrong en maakte opnames op Almere Avenue. Omroep Flevoland interviewde op haar beurt Almeerders en wethouder Frits Huis in Almere Haven. Zo kunnen beide omroepen, aan beide zijden van de oceaan, hun kijkers het verhaal van Almere Avenue laten zien.

 

Over de Grens - overige blogs

© omroep flevolandsitemap | disclaimer