Creil: een smeltkroes van culturen

"De diversiteit is het fundament van de stad." Dat zegt Naema, een Creilse die ons aanspreekt op straat. Ze groeide op in Creil en is trots op haar stad. "Ik groeide op in een wijk met joden, christenen en moslims. We leefden samen, als familie."

Problemen tussen de verschillende bevolkingsgroepen zijn er wel maar Naema en haar vriendin Farida hebben daar geen last van. "Het is maar net hoe je kijkt. Ik zie geen problemen want voor mij is de mix van geloven en achtergronden doodnormaal. Als kind zeg je niet: jij bent donker, jij bent zwart. Je zegt: jij bent mijn vriend."

 

Algerije

Creil heeft zo'n gemengde bevolking vanwege de vele koloniën die Frankrijk had. Na de onafhankelijksoorlog in 1962 ontvluchtten veel Franse joden Algerije en vestigden zich in Frankrijk. Zij kregen hun eigen gebedshuis, de eerste synagoge in de regio. 

In de jaren '70 volgden immigranten uit de Maghreb. De gastarbeiders uit Marokko, Tunesië, Algerije, Mauritanië en Libië kwamen naar Creil om in de vele fabrieken te werken. Ze maakten daar vooral auto-onderdelen. Nadat deze industrie ter ziele ging kreeg de stad te maken met hoge werkloosheid en armoede. 

Luidruchtig

De gemengde bevolking van Creil - er wonen mensen van 126 verschillende nationaliteiten - zorgt voor een enorme bevolkingsgroei. Jean-Claude Villemain, burgemeester: "Inwoners met een andere achtergrond stichten grote gezinnen met veel kinderen. Daardoor is de helft van de bevolking jonger dan dertig." Villemain is trots op de jonge bevolking. "Het zorgt voor een fijne dynamiek in de stad en voor het ontstaan van popmuziek." Al die jongeren geven echter ook wel wat overlast, geeft de burgemeester toe. "Het kan wat luidruchtig zijn op straat. Vooral als Frankrijk wint bij voetbal." 

Van burgemeester naar maire en weer terug

Een snor, een hippe bril en het haar dezelfde kant op. Tot zover de overeenkomsten tussen de burgemeesters van Creil. Want waar Aucke van der Werff burgemeester is van een gemeente is Jean-Claude Villemain dat enkel van de stad Creil.

Om elkaar beter te leren kennen spraken de heren een videoboodschap in. Ook gingen er cadeaus heen en weer.

 

In het Frans een videoboodschap inspreken. Burgemeester van Noordoostpolder, Aucke van der Werff, deed het. Wil je zien hoe dat ging? Kijk dan hier.

 

Reisverslag

Om Creil te leren kennen reisden verslaggever Eefje Dekker en cameraman Hans Ravensbergen af naar Frankrijk.

 
 

Over de Grens - overige blogs

© omroep flevolandsitemap | disclaimer