Het graf van koning Rabbke

Een klein dorp of niet, Espel heeft haar eigen sage. Namelijk die van koning Rabbke en zijn grafheuvel.

In een beboste zandheuvel aan de rand van het dorp zou de koning in een gouden kist begraven liggen. Het verhaal gaat dat Rabbke een machtige maar ook wrede heerser was die niet tot rust is gekomen. Daardoor spookt het. Wie rond middernacht op de heuvel de koning roept kan zich maar beter heel snel uit de voeten maken, want dan komt zijn geest tevoorschijn in de vorm van een brandend wiel. Vluchten naar huis heeft geen zin; het rad van vuur haalt je zo in...

Om de koning en zijn sage niet te vergeten hebben de bewoners van de König-Rabbke-weg een gedenkplek gemaakt. Hier kan men zitten bij het zogenaamde graf van de koning, zonder gevaar.

 

Kerstboom kopen in zwemkleding

De familie Bücker uit Espel kweekt het hele jaar door kerstbomen. Kleine bomen, bolle bomen en heel grote bomen: het is allemaal te krijgen bij Bücker. Dorpsbewoners kunnen al vroeg in het jaar hún boom uitzoeken. De kweker reserveert dan de boom die je tot kerstavond kunt komen ophalen. Sommige klanten zijn er extra vroeg bij; zij komen al in de zomer langs om hun boom te claimen.

 

Reisverslag

Om Espel te leren kennen reisden verslaggever Eefje Dekker en cameraman Joachem van der Schaaf af naar Duitsland.

 
 

Over de Grens - overige blogs

© omroep flevolandsitemap | disclaimer