Een stukje Friesland in Belgisch Rutten


Galopperende paarden, zingende engelen en een lange stoet mensen door het dorp. Elk jaar op 1 mei gedenken de Ruttenaren hun pelgrim Evermarus met een processie. De Fries werd rond het jaar 690, op de terugweg van zijn pelgrimtocht naar Santiago de Compostella, in de bossen nabij Rutten vermoord. De roofridder Hacco slachtte samen met zijn Haccouren pelgrim Evermarus af, samen met zijn zeven metgezellen.

Naast een processie door het dorp, wordt de moordpartij elk jaar nagespeeld. Honderden mensen spelen mee, duizenden komen op dit martelarenspel af. Zomaar een keertje meedoen aan het spel kan niet. Om pelgrim of roofridder te spelen moet je in Rutten wonen en een familielid hebben die zo'n rol heeft. Vervolgens is het lang wachten, heel lang wachten tot je aan de beurt bent. Want een rol wordt pas overgenomen als iemand komt te overlijden. De meeste pelgrims en Haccouren zijn dan ook bejaard.  Tot een aantal geleden kwamen busladingen vol pelgrims naar Rutten. Onder hen veel Friezen die kwamen om hún pelgrim te herdenken. Om deze Friezen welkom te heten hangt Rutten op 1 mei vol met Friese vlaggen. Toch zijn er steeds minder Nederlanders die voor het martelarenspel naar België afreizen. Waren het ooit twaalf bussen vol, nu komt nog maar een handvol Friezen op 1 mei naar Rutten.

Het martelarenspel wordt al zo lang als men weet gespeeld. Waarschijnlijk gaat het terug tot de 10e eeuw. Alleen tijdens de oorlogen lag het stil. Van de editie van 1953 maakte de Belgische omroep een reportage.

 

Sparen in de kroeg

De minimale inleg is vijf euro per maand. Leg je minder in, dan krijg je een boete. En je geld krijg je maar eens per jaar uitgekeerd. Dat zijn de regels van de spaarkas in café 't Lindehof, één van de twee cafés die het dorp Rutten nog heeft. Ooit waren er wel acht kroegen, allemaal met hun eigen spaarkas. Maar die tijden zijn voorbij want Rutten loopt langzaam leeg.  Ondanks dat alle bedrijvigheid uit Rutten verdwijnt bestaat de spaarkas nog steeds. Trouw stoppen de inwoners geld in hun vakje. Zodat ze genoeg hebben om eind november, als de kermis naar het dorp komt, compleet los te gaan. Het gespaarde geld gaat overigens niet in op aan de draaimolen of de schiettent; de kermis kwam dit jaar helemaal niet langs. Het is enkel een goed excuus om flink veel bier te drinken. 

 

Rutten en Rutten

Rutten en Rutten hebben meer met elkaar gemeen dan alleen hun naam. De dorpen zijn ongeveer even groot, al wonen er in het Belgische Rutten steeds minder mensen. Verder hebben beide dorpen een eetgelegenheid, twee kerken en een voetbalclub. Daar wordt, toevallig of niet, gevoetbald in een rood met wit tenue.

 

Spelen

Ook zijn er verschillen, vooral voor de jongere inwoners van Rutten. Waar het Flevolandse Rutten twee basisscholen en een grote speeltuin heeft, moeten de kinderen in Vlaanderen zich vermaken in hun eigen tuin. Want in het hele dorp is geen enkel speeltoestel te vinden.

 

Bank

En beide Ruttens hebben een speciale bank versierd met mozaïek. In het Flevolandse Rutten staat het bijzondere bankje, de social sofa, op een grasveldje in de wijk Valeriaan. In België is het kunstwerk te vinden op het centrale plein voor de kerk. Beide bankjes zijn ooit geschonken en zijn door de dorpsbewoners zelf versierd.

 

Gastvrijheid

Wat de twee dorpen ook met elkaar gemeen hebben is de ongekende gastvrijheid. In België stond een heus team klaar om Omroep Flevoland te begeleiden.

 

Reisverslag

Verslaggever Eefje Dekker en cameraman Bart Speijer reisden af naar het Belgische Rutten, om kennis te maken met het dorp.

 
 

Over de Grens - overige blogs

© omroep flevolandsitemap | disclaimer