Kritiek op uitspraken Schaken over homo's in voetballerij

Lelystad 29 november 2017
Ex-profvoetballer Ruben Schaken uit Lelystad ligt onder vuur vanwege uitspraken over homoseksualiteit in zijn pas verschenen biografie "Einde aan de Bullshit". De oud-aanvaller zegt in zijn tijd bij Feyenoord met twee spelers te hebben gespeeld die op mannen vielen. Toen hij daarachter kwam, bekeek hij ze met ‘andere ogen’.

'Popie Jopie'
In de Metro reageert Karin Blankenstein gekwetst op de uitspraken van Schaken. Ze is de zus van de inmiddels overleden homoseksuele arbiter John Blankenstein, en voorzitter van de John Blankenstein Foundation. "Wij maken ons hard voor de sociale acceptatie van homo’s en biseksuelen in de sport. Deze uitspraken van Schaken zijn heel kwetsend. Ook voor de twee spelers die hij niet bij naam noemt. Schaken is maar een enkeling, een 'popie jopie' die zijn boek wil verkopen. Ik vind zijn uitspraken jammer en vooral dom."

"Heb niets tegen homo's"
Schaken zelf is zich van geen kwaad bewust en spreekt in een reactie de beschuldigingen tegen. "Ik heb alleen gezegd dat ik ze met andere ogen bekeek. Dat is toch logisch als iemand iets vertelt wat je nog niet van hem wist? Ik heb toch niet gezegd dat ik hen met vieze ogen of wat dan ook bekeek? Ik oordeel niet en heb ook niets tegen homo's, maar zo gaat het in de media. Ik heb ook homo's in mijn familie waar ik goed mee omga en ik sta voor mijn verhaal. Als ik wel een homofoob was, had ik dat wel opgeschreven."

Carrière
De 35-jarige Ruben Schaken nam in september afscheid als profvoetballer. Hij speelde achtereenvolgens bij Cambuur, Veendam, VVV Venlo, Feyenoord, Inter Bakoe (Azerbeidzjan) en ADO Den Haag. Schaken maakte als 30-jarige vleugelaanvaller zijn debuut in het Nederlands Elftal. Hij kwam tot zeven interlands, waarin hij twee keer scoorde. Hij runt al enkele jaren een voetbalschool in Lelystad en zijn zoontjes spelen in de jeugd van Ajax en Feyenoord.

Reportage van de boekpresentatie (RTV Rijnmond)
© omroep flevolandsitemap | disclaimer