Blinde judoka Abbey droomt van Paralympics

ALMERE • Za 3 februari 2018 | 14:38 • Zaterdag 3 februari 2018 | 14:38
Almeerder Felix Abbey merkte acht jaar geleden dat hij steeds meer moeite kreeg om verkeersborden te lezen wanneer hij in de auto zat. Volgens de oogarts was het niks ernstigs, maar niets bleek minder waar. Het zicht van de sportieve Abbey zou namelijk alleen maar slechter worden. 

Abbey heeft last van macula-degeneratie. Hierdoor is hij zeer gevoelig voor licht en wordt zijn zicht langzaam minder. Abbey was voor die tijd altijd bezig met een gezonde levensstijl. Hij was namelijk constant bezig met sporten. Door de aandoening raakte hij in een dal en dacht hij dat zijn sportieve leven voorbij zou zijn, totdat hij tijdens een weerbaarheidstraining een duw kreeg van trainer Marco Borst. 

Judo verandert zijn wereld
"Normaal vallen mensen om wanneer ik ze duw, maar Abbey bleef stevig staan", vertelt Borst. "Hij zei dat hij ooit aan judo deed, maar nu hij blind is dat niet meer kan. Ik heb hem toen uitgenodigd om te komen trainen in mijn judoclub", legt Borst uit. "Hij heeft mij laten zien dat ik gewoon kan blijven judoën. Het veranderde mijn wereld", vertelt Abbey. 

Grote stappen
Op de judomat maakt de 50-jarige grote stappen. Zulke grote dat Borst het idee kreeg om te proberen om Abbey naar de Paralympische Spelen van Tokio in 2020 te krijgen. "Als je zo hard traint dan moet dat mogelijk zijn." Via zijn website probeert Abbey nu geld in te zamelen zodat hij mee kan doen aan internationale toernooien zodat hij zich uiteindelijk kan plaatsen voor de spelen. Abbey hoopt daar als eerste Nederlander sinds 2008 de judomat onveilig te maken. "Ik ga er alles voor geven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel