Omroep Flevoland zendt via een live stream, te zien op deze pagina en onze app, een pilot uit van een nieuw initiatief: de Eredivisie Zeilen, een wedstrijd die in Almere wordt gehouden.

De Eredivisie Zeilen is de nationale competitie voor zeilverenigingen naar voorbeeld van de Duitse Segel-Bundesliga in combinatie met de internationale Sailing Champions League. De competitie loopt sinds 2013 in Duitsland en in 2014 volgde Denemarken. Dit jaar start een vergelijkbare competitie ook in landen als Engeland, Italië en Zweden. Bij een succesvolle pilot is het de bedoeling om in 2016 met de officiële competitie in Nederland te starten.

18 zeilverenigingen doen mee aan deze wedstrijd waarvan 3 uit Flevoland. Alle teams hebben dezelfde boot een J70, en zeilen met exact hetzelfde materiaal. De boten met een lengte van zeven meter worden gezeild door een 4 persoons-crew en zijn uitgerust met een grote gennaker Er worden telkens korte races van 20 minuten gevaren op het Weerwater in Almere. Per dag worden 15 wedstrijden gevaren op een zogenoemde up and down wedstrijdbaan.

De livestream is te zien op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 oktober, van 10.00 tot 16.30 uur. 

Omroep Flevoland zendt vanaf 19.10 uur op TV het debat Amsterdam in 2040 uit. Dit gaat over hoe Amsterdam en de regio (Haarlem, Zaanstad en Almere) in 2040 worden vormgegeven en ingericht. Je kunt het hieronder volgen.

Het debat word georganiseerd door Metropool Amsterdam Club in samenwerking met RTV Noord-Holland en AT5. Centraal staat de vraag hoe Amsterdam zich als kernstad moet ontwikkelen.

Derde Gouden Eeuw
Tijdens dit debat wordt gesproken over bouwen, bereikbaarheid en duurzaamheid. In de uitzending komt o.m. Zef Hemel, bijzonder hoogleraar Grootstedelijke vraagstukken aan de UvA aan bod. Hij verwacht dat Amsterdam met de omliggende randgemeenten, Diemen, Amstelveen en Zaanstad een belangrijke metropool wordt. Het inwoneraantal zal meer dan verdubbelen en komt boven de twee miljoen uit. Hemel denkt dat Amsterdam aan een Derde Gouden Eeuw begonnen is. 

Bouwen en wonen 
Klaartje Molthof (Hoofd Commercie BAM Woningbouw Amsterdam) en Laurens Ivens (wethouder Bouwen en Wonen, gemeente Amsterdam) gaan in gesprek met elkaar onder leiding van Vincent van Rijn (presentator AT5) over hoe de stad en regio er uit ziet in 2040.

Bereikbaarheid 
Rob Koster (regiomanager Connexxion) en Tijs Roelofs (Smart Mobility, gemeente Amsterdam) debatteren mee over de mobiliteit en bereikbaarheid die nodig is in 2040 tussen bijvoorbeeld Amstelveen¬≠-Zaandam en Schiphol¬≠-Almere. 

Geke Faber (burgemeesterZaanstad), Tjeerd Herrema (wethouder Ruimte, Wonen en Wijken, gemeente Almere) en Merlijn Snoek (wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport, gemeente Haarlem) reageren op de visies van de deskundigen. Ook bewoners praten mee over Amsterdam 2040. Wat vindt een Zaankanter van het idee om straks Amsterdammer te zijn? Of een Haarlemmer en een inwoner van Almere? Gaan zij zich ooit met trots Amsterdammer noemen? 

Duurzaamheid 
En wat gebeurt er op het gebied van duurzaamheid? Het grote thema van de komende jaren. NH presentator Marieke Elzinga is bij de warmtebuffer van NUON in Diemen. Het is één van de grootste ter wereld en zorgt ervoor dat de elektriciteitscentrales veel efficiënter kunnen worden in gezet. 

© omroep flevolandsitemap | disclaimer